Τουλάχιστον 270 είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Σουδάν, ενώ άλλοι 2.600 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμα, σε δυσμενή θέση βρίσκονται και οι περίπου 150 Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Σουδάν.

Για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν μίλησε στην ΕΡΤ ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αίγυπτο.

«Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Δένδια, ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε αρχικά ο κ. Γαλάνης.


«Να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας»

«Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Όσο για τις προμήθειες που έχουν, ο κ. Γαλάνης επισήμανε ότι φαντάζεται πως ακόμη επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ νερό και ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει.

Ο κ. Γαλάνης τόνισε ότι 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν, ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δύο τραυματιών.

«Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μητρόπολη παραμένουν 15 άτομα, τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.