Για την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, καθώς και για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, μίλησε ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.

«Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα και να αρχίσουν να πυροβολούν», πρόσθεσε.


Ανησυχία για τους Έλληνες

Ο κ. Παγουλάτος επισήμανε ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε ηλεκτρισμός ούτε νερό.

«Πρέπει να παραμείνουν σταθερά στα σπίτια τους. Δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς με αυτά που έχουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν, με αυτά θα περάσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνεύσει να πάει έξω σε κάποιο κατάστημα, να τους φέρει αυτή τη στιγμή κάποιο τρόφιμο το οποίο μπορεί και να είναι αναγκαίο. Δυστυχώς, είναι μία κανονική εμπόλεμη κατάσταση και επειδή είναι εμφύλιος είναι χειρότερο».

*Πηγή: ΕΡΤ