Ο αρχιμαφιόζος Ραφαέλε Ιμπεριάλε έζησε για χρόνια στο Ντουμπάι όπου είχε επαφές με μέλη του Ευρωπαϊκού Super Cartel της κοκαΐνης, συμπεριλαμβανομένων των βαρόνων των ναρκωτικών Ριντουάν Ταγχί και Ντάνιελ Κίναχαν.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του περιλαμβάνει αδιάσειστα στοιχεία αναφορικά με την εγκληματική του δράση και για αυτό το λόγο ο ιταλός ναρκέμπορας αποφάσισε πριν μερικούς μήνες να συνεργαστεί με τις αρχές ώστε να μειώσει την ποινή φυλάκισής του στην Ιταλία.

Η Νίκολα Τάλαντ μίλησε με τη Δρ. Σέργκι, καθηγήτρια οργανωμένου εγκλήματος στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, για τον Ιμπεριάλε και τον κίνδυνο που αποτελεί τώρα για μια σειρά από κορυφαίες συμμορίες ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.

Η Δρ. Σέργκι εξήγησε ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ιμπεριάλε παρέμενε άγνωστος στις ιταλικές αρχές και περιέγραψε πως από μικρό εγκληματίας κατέληξε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο.

Ο ίδιος και η οικογένειά του συνδέθηκαν κάποια στιγμή με μία φυλή στην περιοχή  Καστελαμάρε ντι Στάμπια στη Νάπολι της Ιταλίας. Έτσι, σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος μιας νεοσύστατης εγκληματικής ομάδας.

Το σημείο καμπής όμως στην εγκληματική του καριέρα αποτέλεσε ο θάνατος του αδελφού του το1996 από τον οποίο κληρονόμησε το Rockland, ένα coffee shop στο Άμστερνταμ. Τότε ο Ιμπεριάλε μετακόμισε στην Ολλανδία και δημιούργησε σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα εκεί.

Σε αυτό το σημείο η Τάλαντ επισημαίνει ότι από το 1996 και έπειτα το Άμστερνταμ γίνεται το κέντρο του σύμπαντος για τους διακινητές της κοκαΐνης με τους κολομβιανούς εξαγωγείς να εγκαθιδρύουν ομάδες οι οποίες πωλούν κοκαΐνη απευθείας στους αγοραστές εγκαινιάζοντας έτσι μία χρυσή εποχή για αυτούς.

Συμπληρώνοντας, η Δρ. Σέργκι είπε πως ήταν μία χρυσή εποχή και για τους Ιταλούς. Ο Ιμπεριάλε υπήρξε ο ισχυρός εξωτερικός συνεργάτης της φυλής Amato-Pagano που τους βοήθησε να γίνουν οι έμποροι ναρκωτικών που έγιναν. Οι Amato Pagani ήταν επίσης γνωστοί ως «Ισπανοί» επειδή άνοιξαν επιχειρήσεις στη Μαρμπέγια ενώ κρύβονταν στη Μάλαγα και ξέπλεναν τα κέρδη τους στην Ισπανία εκείνη την περίοδο, η οποία αποτέλεσε ουσιαστικά μια χρυσή εποχή για τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω της Ισπανίας στην Ολλανδία και προφανώς στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έτσι, παρέκαμψαν τελείως τις άλλες διαδρομές κοκαΐνης που υπήρχαν στην Ιταλία, καθώς έχοντας βάλει πόδι στην ισπανική και τις ολλανδικές διαδρομές διακίνησης, κατάφεραν ουσιαστικά να κόψουν ένα κομμάτι της πίτας από τη Ντράγκετα, η οποία χρησιμοποιούσε ιταλικά λιμάνια και δρομολόγια.

Σύμφωνα με τη Δρ. Σέργκι, ο Ιμπεριάλε δημιούργησε μία οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών που περιλάμβανε μαφίες, αλλά ήταν πάνω και πέρα από αυτές. Μάλιστα θεωρεί ότι ο ίδιος δεν ήταν «καμορίστα» ούτε αρχηγός της μαφίας. Ήταν απλά έμπορος ναρκωτικών και το κέντρο του δικτύου ήταν το Ντουμπάι στο οποίο εδραιώθηκε η σχέση του με τον Ντάνιελ Κίναχαν. Πιστεύει ότι πρώτα ανάπτυξε σχέσεις με τον Τάγχι ενώ η σχέση με τον Κίναχαν αναπτύχθηκε αργότερα στο Ντουμπάι.

Έχοντας δει τα έγγραφα της αστυνομίας, η Δρ. Σέργκι αποκαλύπτει πως αφορούν τις κινήσεις του και με ποιους μιλούσε μέσω της κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που εξασφάλιζε το EncroChat. «Μιλάει με ψευδώνυμα με άτομα που δεν ξέρει καν ποιοι είναι, αλλά του εμπιστεύονται άλλες επαφές, μιλάει για την ποσότητα των ναρκωτικών που καταφέρνει να μετακινήσει…ουσιαστικά δεν βγαίνει από το σπίτι του, αλλά μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο ρυθμίζοντας πράγματα…θεωρείται ύποπτος και για κάποιες δολοφονίες που διέταξε…άτομα που δεν πλήρωσαν, που του χρωστούσαν εκατομμύρια ευρώ για ναρκωτικά και προφανώς κανείς δε θέλει κάτι τέτοιο, έτσι η μαφιόζικη ανατροφή του φαίνεται εδώ και εκεί». Επίσης, οι επικοινωνίες αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ιταλικών λιμανιών για το συντονισμό ορισμένων από τα ναρκωτικά που έφταναν. Για το λόγο αυτό συνεργαζόταν με φυλές της Ντραγκέτα στη βόρεια και τη νότια Ιταλία.

Προς το τέλος της συνέντευξης η δημοσιογράφος τη ρωτάει αν στα έγγραφα της αστυνομίας υπάρχει αναφορά στις σχέσεις του Ιμπεριάλε με τον Κίναχαν. Η Δρ. Σέργκι ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Κίναχαν και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά μόνο στοιχεία που μπορούν να τεκμηριώσουν την εγκληματική δράση του Ιμπεριάλε. Ωστόσο, σε ένα σημείο γίνεται αναφορά σε μία νέα εγκληματική ομάδα που εγκαταστάθηκε στα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας η οποία είχε διασυνδέσεις με ιρλανδικές εγκληματικές οργανώσεις που η Δρ. Σέργκι θεωρεί ότι είναι οι Κίναχαν.

Αν και πιστεύει πως ο ιρλανδός ναρκέμπορας κάποια στιγμή και εκείνος θα συλληφθεί, η επιχείρηση δεν πρόκειται να γκρεμιστεί αλλά θα βρεθεί κάποιος άλλος να τη διευθύνει.

Πηγή: Sunday World