Υπέρ της διατήρησης του θεσμού της μοναρχίας τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Daily Mail, η οποία αποτυπώνει επίσης την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου Γ'.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μάλιστα, υπάρχει ξεκάθαρη αποδοκιμασία από την πλειοψηφία των Βρετανών στους πρίγκιπες Άντριου και Χάρι.

Το 52% θεωρεί καλή τη μοναρχία

Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά στην ερώτηση αν θα πρέπει να καταλυθεί ο θεσμός, έναντι ποσοστού 23%. Το δε 52% θεωρεί «καλή» τη μοναρχία για τη Βρετανία και το 27% «κακή».

Το 51% θεωρεί πως σε 50 χρόνια ο θεσμός της μοναρχίας θα υφίσταται ακόμα, έναντι ποσοστού 28%.

Στο ερώτημα αν θεωρούν πως ο Κάρολος θα είναι καλός βασιλιάς, το 64% των ερωτηθέντων απαντούν καταφατικά, έναντι ποσοστού 17%. Εξάλλου, το 58% θεωρεί πως ο νέος βασιλιάς πρέπει να συνεχίσει να τοποθετείται δημοσίως για θέματα που θεωρεί σημαντικά, έναντι ποσοστού 30% που έχει αντίθετη γνώμη.

Γουίλιαμ VS Χάρι

Ως προς το ποιο ζευγάρι αποτελεί καλύτερο πρότυπο για τους Βρετανούς, οι Γουίλιαμ και Κέιτ νικούν τους Χάρι και Μέγκαν με 71% έναντι 14%.

Μάλιστα, το 64% θεωρεί πως ο Χάρι πρέπει να αφαιρεθεί από τη σειρά διαδοχής. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοκιμασίας στο ίδιο ερώτημα, ωστόσο, αφορά τον πρίγκιπα Άντριου, με 79%, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Έπστιν.

Ως προς το ποιος έχει πλήξει περισσότερο τη βασιλική οικογένεια, ο Άντριου «κερδίζει» και εδώ τον ανιψιό του Χάρι με 46% έναντι 43%.

Ο Κάρολος Γ' επικρατεί του πρωτότοκου γιου του Γουίλιαμ με 50% έναντι 35% στο ερώτημα ποιος θα έπρεπε να διαδεχθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ στον θρόνο.

Αρνητικοί στη «βασίλισσα Καμίλα»

Αντίθετοι προκύπτει ότι είναι οι Βρετανοί πολίτες στην κίνηση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ να αποκαλεί στο εξής την Καμίλα «βασίλισσα». Μόνο το 14% των ερωτηθέντων θεωρεί πως αυτός είναι ο κατάλληλος τίτλος. Οι περισσότεροι, ποσοστό 36%, επιθυμούν τη διατήρηση του τίτλου της «βασιλικής συζύγου». Το 23% δεν θέλει κανέναν τίτλο και το 16% τον προηγούμενο τίτλο της Καμίλα, δηλαδή «δούκισσα της Κορνουάλης».

Τα δύο τελευταία ερωτήματα αφορούν το ζεύγος του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ. Το 37% θεωρεί πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα ενέκρινε τη Μέγκαν, έναντι ποσοστού 36% που λέει «όχι».

Ως προς το ποιος από τους δύο γιους της ενσαρκώνει καλύτερα τις αξίες της Νταϊάνα, το 50% απαντά «Γουίλιαμ» και το 27% «Χάρι».

Τέλος, στο ερώτημα αν υποστηρίζουν τη δημόσια κριτική του Χάρι κατά της βασιλικής οικογένειας, το 31% απαντά αρνητικά, έναντι ποσοστού 16%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου, περίπου ενάμιση μήνα πριν από την τελετή στέψης του Καρόλου Γ' και είναι η πρώτη εκτενής δημοσκόπηση για τον θεσμό της μοναρχίας στη μετά την Ελισάβετ εποχή.