Έντονη ήταν η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δήλωση που έκανε ο Τζο Μπάιντεν για τα γεγονότα του Απριλίου του 1915 στην Κωνσταντινούπολη, με τις διώξεις και τις εκτελέσεις Αρμενίων από τις οθωμανικές Αρχές, που σήμαναν την αρχή της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο «πολιτικό τσαρλατάνο». «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία βρίσκονται και πάλι στη σκηνή», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου.

«Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι οπορτουνιστές που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Δεν είναι η θέση κανενός να κάνει μάθημα ιστορίας στο μεγάλο τουρκικό έθνος», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Στη δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση Τσαβούσογλου, ο Μπάιντεν είπε: «Σήμερα θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Στις 24 Απριλίου 1915 οι οθωμανικές Αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη - η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο - μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών».