Επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ακόμα και στη Μόσχα, σχεδίαζε η Ουκρανία με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής, αλλά έκανε πίσω με παρέμβαση των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η «Washington Post».

Ο ταξίαρχος Κίριλο Μπουντάφο, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (HUR), φέρεται να διέταξε αξιωματούχους «να προετοιμαστούν για μαζικές επιθέσεις στις 24 Φεβρουαρίου με όλα όσα διαθέτει η HUR», όπως προκύπτει από έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν και επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Washington Post», οι Ουκρανοί σχεδίαζαν ακόμα και επιθέσεις με ΤΝΤ στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια συμβολική επιχείρηση, που θα επιδείκνυε την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Τελευταία στιγμή η Ουκρανία έκανε πίσω

Ωστόσο, τις επιθέσεις της Ουκρανίας απέτρεψαν -άγνωστο με ποιο επιχείρημα- οι ΗΠΑ, οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων παρακολουθούσαν τα σχέδια του Κιέβου.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ φοβούνταν εδώ και καιρό τις ακραίες αντιδράσεις του Κρεμλίνου (πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων) που θα προκαλούσαν τέτοιες επιθέσεις με συμμαχικά όπλα ή την πιθανότητα να δοθεί στην Κίνα η ευκαιρία να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για εμπλοκή στον πόλεμο και άρα να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία.