Το μεγαλεπήβολο όραμα του ομογενή φίλου του Έλον Μασκ είναι να σβήνονται οι φωτιές αμέσως μόλις εντοπιστούν, ακόμα και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Μάλιστα, ο Πίτερ Διαμαντής έχει ήδη έλθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για το πρότζεκτ του Ελληνοαμερικανού μηχανικού, γιατρού και επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το όραμά του, τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα drones και οι αισθητήρες, μπορούν σε μια πρωτοποριακή συμμαχία να συμβάλλουν στον άμεσο εντοπισμό και την ταχύτατη κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Πίτερ Διαμαντής έχει ήδη συγκεντρώσει 11.000.000 δολάρια προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του -την κατάσβεση κάθε φωτιάς στο πρώτο δεκάλεπτο της εκδήλωσής της. Δηλώνει, λοιπόν, έτοιμος να διαθέσει τα χρήματα αυτά μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «X PRIZE», σε έναν διαγωνισμό που θα αναδείξει την επιστημονική ομάδα με την καλύτερη πρόταση.

«Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει. Απλώς πρέπει να τη συνδυάσουμε σωστά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πίτερ Διαμαντής, εξηγώντας: «Θα δούμε αυτό τον διαγωνισμό να εξελίσσεται μέσα στη διάρκεια τεσσάρων ετών».

Διαστημική... προσομοίωση

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια επίδειξη της μεθόδου που προτείνουν, σε πραγματικό χρόνο. Η αναμέτρηση θα γίνει σε δύο φάσεις:

Στον τομέα «Διαστημική Ανίχνευση Πυρκαγιάς» (Space-Based Wildfire Detection & Intelligence), οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό για να ανιχνεύσουν με ακρίβεια όλες τις πυρκαγιές σε μια έκταση που θα είναι μεγαλύτερη από ολόκληρες Πολιτείες των ΗΠΑ ή χώρες και 10 λεπτά για να χαρακτηρίσουν με ακρίβεια και να παρουσιάσουν τα δεδομένα στους υπεύθυνους πυρόσβεσης στο έδαφος με τα λιγότερα λάθη.

Στον τομέα «Αυτόνομη Ανταπόκριση σε Πυρκαγιές» (Autonomous Wildfire Response), οι ομάδες θα έχουν 10 λεπτά για να ανιχνεύσουν και να καταστείλουν αυτόνομα μια πυρκαγιά υψηλού κινδύνου σε μια δύσκολη περιβαλλοντικά περιοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Η πυρκαγιά είναι σαν τον καρκίνο. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να εντοπίσετε τον καρκίνο; Όταν είναι μόνο στην αρχή, σωστά; Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και εδώ. Μιλάμε, λοιπόν, για την επανεφεύρεση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις πυρκαγιές και τις προλαβαίνουμε», τόνισε ο Πίτερ Διαμαντής.

Ενδιαφέρον και συμμετοχή

Σύμφωνα με τον Πίτερ Διαμαντή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υπάρξει πολύ υποστηρικτικός, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε συνομιλίες για το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί περισσότερο η Ελλάδα. «Θα ήθελα πολύ να δω μια ομάδα από την Ελλάδα να κερδίζει αυτό το “X PRIZE” βραβείο των 11.000.000 δολαρίων, αλλά και να συνεργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτή η τεχνολογία να μεταφερθεί στην Ελλάδα όσο το δυνατόν νωρίτερα», τόνισε ο Πίτερ Διαμαντής.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4