H παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων σε Αθήνα και Άγκυρα, με νωπή λαϊκή εντολή, αποτελεί ευκαιρία για τα ελληνοτουρκικά, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές στις δύο πρωτεύουσες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Ζητούμενο είναι τώρα να διατηρηθεί το κλίμα μη έντασης, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για επανάληψη των επαφών, ει δυνατόν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, καθώς και των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι, παρόλο που τα ελληνοτουρκικά και η εξωτερική πολιτική δεν ήταν στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας, το επόμενο διάστημα θα βρεθούν σε κρίσιμη καμπή και έχουν τη δυναμική να επιφέρουν σημαντικό κόστος. Για την Άγκυρα, από την άλλη, το κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών είναι ένα από τα πολλά στη διπλωματική ατζέντα της και όχι από τα πρώτα στη σειρά προτεραιοτήτων. Υπάρχει όμως σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός και οι όποιες αλλαγές γίνονται αφορούν τις τακτικές κινήσεις και το ύφος. Καθώς καταλαγιάζει ο εκλογικός κουρνιαχτός στην Άγκυρα, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα υπάρχει τάση επιστροφής στα προ των σεισμών δεδομένα έντασης, κυρίως μετά το φθινόπωρο.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα περιθώρια που θα αφήσει στην τουρκική διπλωματία το ρευστό πολυπαραγοντικό περιβάλλον εντός του οποίου κινείται. Κοινώς το «παζάρι» του Ερντογάν με όλα τα μέτωπά του ανοιχτά θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τα ελληνοτουρκικά.

Πυρά «σουλτάνου»  σε Σολτς για Σουηδία

Αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις για άμεση υποχώρησή του στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να ξεσπάει σε κάθε ευκαιρία.

Την ώρα που στη Σουηδία λάμβανε χώρα μια μικρή διαδήλωση εναντίον του Κορανίου, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να διαμαρτυρηθεί, ότι η Σουηδία δηλαδή δεν κάνει όσα της αναλογούν για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και έκανε λόγο για «απαράδεκτη» κατάσταση.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία, σε άλλη μια παράλογη προσπάθεια παζαρέματος με τους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ζήτησε την αναγνώριση της... «τουρκικότητας» των Δαρδανελίων ως αντάλλαγμα για να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη -οι υπόλοιπες χώρες πιέζουν αυτό να συμβεί μέχρι τη Σύνοδο του Ιουλίου- της Σουηδίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/6