Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο Σουδάν, περιέγραψε στο parapolitika.gr, ο Μητροπολίτης Νουβίας και Σουδάν Σάββας, λίγη ώρα πριν την αποχώρησή του από την αφρικανική χώρα που συνεχίζει να πλήττεται από εμφύλιες συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της, Χαρτούμ.

«Με μία αποστολή αυτοκτονίας, ένας ανώτατος μουσουλμάνος κληρικος μας βοήθησε να απεγκλωβιστούμε. Τόσο καιρό δεν το κατάφεραν ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε Αμερικανοί, ούτε Ευρωπαίοι, ούτε κανένας και το κατάφερε αυτός και τον ευχαριστούμε πάρα πάρα πάρα πολύ» ανέφερε ο Μητροπολίτης Σάββας, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο που είχε η σύζυγος του μουσουλμάνου ανώτατου κληρικού στην πετυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα απεγκλωβισμού από τον ιερό ναό της Μητρόπολης του Χαρτούμ. Η πρώτη, την περασμένη Κυριακή είχε αποτύχει καθώς το αυτοκίνητο είχε βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Μητρόπολη. Στην επιτυχία της σημερινής επιχείρησης απεγκλωβισμού συνέβαλε τα μέγιστα ο ανώτατος κληρικός του Σουδάν, καθώς όταν οι αντιμαχόμενες πλευρές αντιλήφθηκαν ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εκείνον σταμάτησαν την ανταλλαγή πυρών λόγω σεβασμού. Το γεγονός αυτό ήταν, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας και Σουδάν Σάββα ιδιαίτερα καθοριστικό έτσι ώστε να μην στεφθεί και αυτή η απόπειρα από αποτυχία.

Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Σάββας ανέφερε ότι στο Σουδάν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες με τους οποίους δεν υπάρχει επικοινωνία.