Τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε μια σημαντική παγκόσμια συνάντηση επισκόπων τον Οκτώβριο θα έχουν για πρώτη φορά οι γυναίκες ύστερα από απόφαση του πάπα Φραγκίσκου.

Πρόκειται για μια κίνηση του Βατικανού που, σύμφωνα με αναλυτές, χαρακτηρίζεται ως ιστορική.

Οι νέοι κανόνες που ανακοινώθηκαν χθες από το Βατικανό, όπως αναφέρει το BBC, θα δώσουν σε πέντε μοναχές το δικαίωμα ψήφου στην εν λόγω σύνοδο, που έχει εισηγητικό ρόλο και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο. Αυτή η μεταρρύθμιση του πάπα Φραγκίσκου θεωρείται μια σημαντική μετακίνηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία κυριαρχείται από άνδρες για αιώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι γυναίκες μπορούσαν να παρευρεθούν στη σύνοδο μόνο ως παρατηρήτριες. Οι άνδρες, ωστόσο, θα εξακολουθήσουν, σύμφωνα με το BBC, να δίνουν την πλειοψηφία των ψήφων στη συγκεκριμένη σύνοδο.

Η Διάσκεψη Χειροτονίας Γυναικών που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία συνηγορεί υπέρ των γυναικών ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση «σημαντική ρωγμή στην οροφή». «Για χρόνια οι εκπρόσωποι και οι επίσκοποι του Βατικανού αντιστέκονταν, μεταβάλλοντας τις θέσεις τους σε κάθε σύνοδο στο ερώτημα γιατί δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να ψηφίσουν. Η ανομολόγητη αιτία ήταν πάντα ο σεξισμός», έγραψε η ομάδα στο Twitter. «Στο εγγύς μέλλον ελπίζουμε η σύνοδος να συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού», προσθέτουν.

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν στάθηκε, όμως, μόνο στο να παραχωρήσει στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Σε μια περαιτέρω ρήξη με την παράδοση, ο ποντίφικας ανακοίνωσε ότι τα δικαιώματα ψήφου θα επεκταθούν επίσης σε 70 επιλεγμένους λαϊκούς. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι μισές από αυτές τις ψήφους να είναι από γυναίκες και νέους.

Ο Christopher Lamb, ανταποκριτής του Βατικανού για το καθολικό ειδησεογραφικό έντυπο The Tablet, είπε στο πρόγραμμα Newshour του BBC World Service ότι οι αλλαγές ήταν «πολύ σημαντικές» για το μέλλον της Εκκλησίας.

Παράλληλα προέβλεψε ότι ο πάπας Φραγκίσκος θα αντιμετωπίσει «σημαντική αντίσταση» από ορισμένα μέρη της Εκκλησίας σχετικά με αυτήν την τελευταία απόφαση.