Ξέφυγε η κατάσταση σε διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, με τη γαλλική αστυνομία να προχωρά σε τουλάχιστον 291 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 90 στην πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 108 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 20 στο Παρίσι, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Ένας αστυνομικός στον οποίο πέταξαν βόμβα μολότοφ στο Παρίσι «έχει εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια του» χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του, συμπλήρωσε ο υπουργός που είπε ακόμη ότι ο αριθμός των αστυνομικών που τραυματίστηκαν σήμερα «1η Μαΐου είναι εξαιρετικά σπάνιος».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τη Δευτέρα, ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν και πάλι εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σημαντική απόκλιση είχαν οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδηλώσεις. Η αστυνομία μιλά για περίπου 780.000 άνθρώπους, αλλά το συνδικάτο CGT αναφέρει ότι ήταν τριπλάσιοι και έφτασαν τα 2,3 εκατομμύρια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το πρωί σε πολλές μεγάλες και μικρότερες πόλεις. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν οργανώσει περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το παρόν έδωσε στη συγκέντρωση του Παρισιού ο επικεφαλής της αριστερής συμπαράταξης Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ από το χώρο της ακροδεξιάς, που παραδοσιακά δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, η Μαριν Λεπέν εόρτασε με οπαδούς του κόμματος της τη «γιορτή του Έθνους».

Και στη Λυών σημειώθηκαν επεισόδια, αναφέρει το BFMTV που προσθέτει ότι περίπου υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα και καταστήματα. Περίπου 1.000 άνθρωποι ήταν στο «μαύρο μπλοκ», προσθέτει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Επεισοδιακές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Ναντ.

Η κυβέρνηση Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει κλείσει. Ωστόσο συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου από την 1η Σεπτεμβρίου.