Η εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία καταρρίπτει όλες αυτές τις τελευταίες πεποιθήσεις ότι ο πόλεμος θα γίνει μόνο με κουμπιά με οθόνες και πυραύλους. Ο πόλεμος ποτέ δεν παύει να εξελίσσεται και φυσικά η τεχνολογία βρίσκεται στην προμετωπίδα της σχετικής διαδικασίας. Είναι όμως λάθος η άποψη πως μόνο με αυτήν δύνανται να διεξαχθούν πόλεμοι, χωρίς την σημαντική εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα. Η αντίληψη αυτή τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και στην ανάθεση του πολέμου σε λίγους πληρωμένους μισθοφόρους- επαγγελματίες στρατιώτες για αυτόν τον σκοπό.

Αν και προηγμένα οπλικά συστήματα έκαναν την εμφάνιση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία και μάλιστα με εντυπωσιακά μερικές φορές αποτελέσματα, αυτά δεν κατέστη δυνατόν να επηρεάσουν καταλυτικά τις επιχειρήσεις ούτε να καταργήσουν την ανάγκη χρήσης μεγάλου αριθμού έμψυχου δυναμικού. Οι μάχες διεξάγονται στην λάσπη στο χώμα σώμα με σώμα με μικρές ομάδες πεζικού εφοδιασμένες με απλά φορητά όπλα. Χωρίς υπερβολή μπορεί να υποστηριχθεί πως τα λασπωμένα, σκονισμένα και χιονισμένα τοπία της Ουκρανίας, καταρρίπτουν την εποχή των σύντομων και “αναίμακτων” πολέμων.

Την θέση της παίρνει η εποχή όπου θα απαιτείται ολοένα και περισσότερο η διαρκής ενασχόληση και πληθυσμού μιας χώρας με τα στρατιωτικά αντικείμενα την εκπαίδευση και τις στρατιωτικές ικανότητες. Δυστυχώς για τις δυτικές κοινωνίες το μέλλον αυτό όπως και στην χώρα μας, θα απαιτήσει διαρκείς θυσίες σε οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.

Το Ισραήλ αποτελεί χώρα υπόδειγμα κοινωνίας που ανταποκρίνεται με σχετική επάρκεια σε παρόμοια καθήκοντα, καθώς όλοι οι πολίτες είναι δυνητικά όλοι οι στρατεύσιμοι της χώρας ακόμα και οι γυναίκες, αποτελεί όμως μάλλον την εξαίρεση παρά τον κανόνα.


Πυροβολικό: Ο βασιλιάς του πεδίου της μάχης

Αν κάτι αποδεικνύει την αξία του πέραν πάσης αμφιβολίας στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, είναι σαφέστατα το Πυροβολικού μάχης. Στον πόλεμο αυτό έχουμε, για μια ακόμη φορά, την επιβεβαίωση του κανόνα πως σε έναν πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στον εχθρό το επιφέρει το Πυροβολικό. Το γεγονός και μόνο πως οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρνουν να συγκρατούν τις ουκρανικές δυνάμεις αν και μειονεκτούν κατά περίπτωση σε αναλογία 8:1 οφείλεται εν πολλοίς στην συντριπτική υπεροχή τους σε συστήματα πυροβολικού.

Αντίστοιχα ο εφοδιασμός των Ουκρανών από τη Δύση με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως τα MLRS και κυρίως τα HIMARS, τους έχει δώσει την ευκαιρία να επιφέρουν ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά χτυπήματα στους Ρώσους, προσβάλλοντας κέντρα διοίκησης και εφοδιασμού, συγκεντρώσεις στρατευμάτων, χώρους στρατωνισμού, γραμμές ανεφοδιασμού, προχωρημένες βάσεις ελικοπτέρων, ευαίσθητες εγκαταστάσεις κτλ.