Κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία, αναφέροντας ότι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο και για επίθεση με drone στο Κρεμλίνο.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Η επίθεση φέρεται να έγινε το βράδυ της Τρίτης. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν και βίντεο στα social media που δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν αντι-αεροπορικά πυρά. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητά τους.

Από την «τρομοκρατική ενέργεια», όπως τη χαρακτηρίζει η Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν τραυματίστηκε. Το πρόγραμμα των εργασιών του δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί κανονικά.

«Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα όταν και όπου κρίνει σκόπιμο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου και μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Aπαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Μόσχας

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επιβάλει απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Μόσχας και έχει εγκαταστήσει αντι-αεροπορικά συστήματα οπλισμού αλλά και ηλεκτρονικά αντίμετρα, τα οποία θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν τα drones.

Παράλληλα, κυκλοφορούν και βίντεο στα social media που δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν αντι-αεροπορικά πυρά. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητά τους. Ταυτόχρονα γίνονται αναφορές στα social media, σε σχέση με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, περί κατάρριψης δύο ουκρανινών drones που είχαν στόχο την προεδρική κατοικία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά δεν πέτυχαν τον στόχο τους, παρά μόνο προκάλεσαν υλικές ζημιές.






«Προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια»


«Το Κρεμλίνο αξιολόγησε αυτές τις ενέργειες ως μια προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου την παραμονή της Ημέρας της Νίκης και της Παρέλασης της 9ης Μαΐου», μετέδωσε από τη μεριά του το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Επίσης, το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτήν τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για αντεπίθεση, μέσω της οποίας ελπίζουν ότι θα απελευθερώσουν εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.