Η Μόσχα «παίζει» το τελευταίο της χαρτί στον πόλεμο με την Ουκρανία. Κατηγορεί το Κίεβο για αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των  Λήδα Παπαδοπούλου, Άννα Παπασωτηρίου και Λένα Αργύρη για την ΕΡΤ η Μόσχα κάνει λόγο για δύο καταρριφθέντα droneς. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, βίντεο φέρονται να αποτυπώνουν τη στιγμή της κατάρριψης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 «Η επίθεση στην προεδρική κατοικία αντιμετωπίζεται ως προσχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του κράτους που πραγματοποιήθηκε παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου», όπως ανακοινώθηκε.

 Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά για απειλή που αγγίζει τον ίδιο τον Προέδρο Πούτιν και είτε πρόκειται για έμμεση παραδοχή αδυναμίας είτε για αφορμή κλιμάκωσης.

 Το Κίεβο αρνείται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα προετοιμάζει το έδαφος για μείζονα κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ωστόσο την ίδια ώρα από τη Φινλανδία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προαναγγέλλει την αντεπίθεση της χώρας του, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν ούτε στη Μόσχα. Εμείς πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

 Σε έξι ημέρες στην Κόκκινη Πλατεία θα γίνει η μεγαλειώδης παρέλαση για την «Ημέρα της νίκης», την οποία η Ρωσία κατά παράδοση χρησιμοποιεί για να προβάλει την στρατιωτική ισχύ της.

 «Τα drone πάνω από το Κρεμλίνο δείχνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο υπόβαθρο για να δικαιολογήσει τις δικές της μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές ενέργειες», ανακοίνωσε το Κίεβο, ενώ Κρεμλίνο απειλεί με αντίποινα.

 Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι όπως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζητούν την εξόντωση του Ζελένσκι και των συνεργατών του.

 Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν κρύβει ότι στην Ουάσιγκτον αξιολογούν ακόμη όλα τα στοιχεία, αλλά αντιμετωπίζουν με σχετικό σκεπτικισμό την κατηγορία του Κρεμλίνου. «Θεωρούν ότι ως εγχείρημα από μόνο του δεν είναι ιδαιτέρως σοβαρό, ούτε δείχνει επαγγελματισμό και καλή οργάνωση, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί κανείς με ντροουνς να δολοφονήσει τον Πούτιν ακόμη και αν ήταν μέσα στο Κρεμλίνο.

 Παράλληλα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατηγορία, που μπορεί είτε ευσταθεί είτε όχι να πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις.