Σε κρίσιμη καμπή πλησιάζει ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος αναμένει επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέχρι τα τέλη του 2023, χάρη στην πρόσφατη εμπλοκή της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπειτα από κάποιους γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών τους πρώτους μήνες του πολέμου το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα επιχείρησε να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις με ένα σχέδιο 12 σημείων, που παρουσίασε στην πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, και προέβλεπε κατάπαυση του πυρός, επέτρεπε την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και έθετε τέλος σε κυρώσεις που δεν έφεραν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου μέλος με δικαίωμα βέτο είναι η Ρωσία.


Κίσινγκερ: Πούτιν και Σι θα σήκωναν το τηλέφωνο, αν τους καλούσα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, ο Κίσινγκερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Κίνα θα συμβάλει στην αλλαγή της πορείας του πολέμου.

«Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί στο τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά ο 99χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες, ακόμα και για πραγματικές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Ο Κίσινγκερ εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι τόσο ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτινθα δέχονταν να του μιλήσουν, αν τηλεφωνούσε.

Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα, εφόσον του ζητήσει κάτι τέτοιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο συνταξιούχος διπλωμάτης απάντησε: «Θα ήμουν διατεθειμένος να το κάνω, ναι. Αλλά σε ρόλο συμβούλου, όχι ως ενεργό άτομο».