Το αφεντικό της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, βάζει στο στόχαστρό του τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορούμε να βγάλουμε με πένσες τα σάπια δόντια από αυτά τα κακά στόματα. Μπορούμε να βγάλουμε τα δόντια του Μακρόν και γενικά οποιουδήποτε πετά λάσπη», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ασημίνας Αγγελίνη για το protothema.gr, αφορμή των απειλών που εκτόξευσε σε βάρος του Γάλλου προέδρου στάθηκε το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η γαλλική Εθνοσυνέλευση να ενταχθεί η Wagner στην ευρωπαϊκή λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως αναφέρει το «Politico». Aφήνοντας κατά μέρος την κόντρα του με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, ο Πριγκόζιν εκτόξευσε πυρά, αυτή τη φορά κατά του Γάλλου ηγέτη.

 Κι αυτό λίγες ώρες μετά την ομόφωνη έγκριση ενός μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψηφίσματος από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με το οποίο καλείται η Ε.Ε. να εντάξει τη Wagner στον επίσημο κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων και να υιοθετήσει μέτρα που θα καθιστούν αδύνατες τις οικονομικές της δραστηριότητες στην Ευρώπη.

 Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ισχυρίστηκε, απαντώντας σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, ότι η οργάνωση των μισθοφόρων του σώζει ζωές στην Κεντρική Αφρική από Γάλλους στρατιώτες που «απλώς τους κορόιδευαν».

 Η παραστρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων του «σεφ του Πούτιν» έχει εμπλακεί ενεργά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρά τη διαμάχη του Πριγκόζιν με Ρώσους αξιωματούχους Άμυνας, και ειδικά στη μάχη για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ, ενώ φέρεται να έχουν καταγράψει σε βίντεο τον βασανισμό, ακόμη και τον αποκεφαλισμό Ουκρανών αιχμαλώτων.

 Χθες, την «Ημέρα της Νίκης», ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, που παρακολουθούσε τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, έκανε λόγο για έναν «ευτυχισμένο παππού», που «πιστεύει ότι κάνει το καλό». Στη συνέχεια, όμως, διερωτήθηκε τι θα απογίνει η Ρωσία αν αυτός ο «παππούς» αποδειχθεί «εντελώς μ@...κ@ς».