Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, η κομμουνίστρια Γιολάντα Ντίαθ, κατηγόρησε σήμερα (10/05) την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ότι προχωρά σε μεταρρυθμίσεις «εναντίον των εργαζομένων» με «συβάσεις σκουπίδια», υποστηρίζοντας ότι το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα Vox «εμπνέεται» από τη Ρώμη.

Η Τζόρτζια Μελόνι «εξέδωσε την 1η Μαΐου ένα διάταγμα για να κυβερνήσει σε βάρος των εργαζομένων» και «να επιστρέψει σε συμβάσεις σκουπίδια» είπε χαρακτηριστικά η κομμουνίστρια Γιολάντα Ντίαθ, απαντώντας σε επερώτηση μιας βουλευτού του κόμματος Vox.

Στην Ισπανία «συμβάσεις σκουπίδια» αποκαλούνται οι συμβάσεις εκείνες που αφορούν επισφαλείς, πρόσκαιρες θέσεις εργασίας. Η Γιολάντα Ντίαθ εισηγήθηκε τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με στόχο να περιοριστούν αυτού του είδους οι συμβάσεις, οι οποίες είχαν μπει στο στόχαστρο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Η Ισπανίδα υπουργός αναφερόταν στο γεγονός ότι στην Ιταλία, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι κατήργησε την Πρωτομαγιά το «εισόδημα του πολίτη», μια οικονομική βοήθεια από την οποία επωφελούνταν εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι, και το αντικατέστησε με μια «επιταγή προστασίας», πιο περιορισμένης εμβέλειας, γεγονός που χαρακτηρίστηκε «πρόκληση» από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Προτού να αναλάβει την εξουσία στην Ιταλία, η Τζόρτζια Μελόνι είχε εκφράσει την υποστήριξή της στο Vox, μέσω ενός βιντεοσκοπημένου μηνύματος που μεταδόθηκε σε μια συγκέντρωση του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος στη Μαδρίτη.

«Το κυβερνητικό πρόγραμμά σας, το κρυφό πρόγραμμα, μιλά για περιορισμούς του δικαιώματος στην απεργία, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων και την επιστροφή στις συμβάσεις σκουπίδια», είπε η Ντίαθ στην βουλευτή του Vox.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος υπουργός επικρίνει την κυβέρνηση Μελόνι. Στις 4 Μαΐου, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την Ιταλίδα πρωθυπουργό ότι «είναι ανίκανη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό», προκαλώντας κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Γαλλίας με την Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι απάντησε στην Ντίαθ, εκφράζοντας «τη λύπη του» για την παρέμβασή της στην ιταλική πολιτική «με απαράδεκτες κρίσεις για τις επιλογές της κυβέρνησης».

«Οι εκλογικές δυσκολίες του κόμματός της δεν δικαιολογούν τις προσβολές εκ μέρους ενός Ευρωπαίου συμμάχου και εταίρου. Δεν είναι αυτός ο τρόπος συνεργασίας μας», πρόσθεσε.

Η Ισπανία οδεύει προς αυτοδιοικητικές εκλογές στα τέλη του μήνα, ενώ οι βουλευτικές θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους.