Η Πολωνία πήρε την απόφαση να σβήνει από τους χάρτες της το ρωσικό «Καλίνινγκραντ» και να το αποκαλεί με την αρχαία ονομασία του. «Δεν θα φέρει τίποτα το καλό για την Πολωνία. Αυτές δεν είναι απλώς μη φιλικές ενέργειες, είναι εχθρικές», προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Η ονομασία του Καλίνινγκραντ, στον ομώνυμο ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, θα διαγραφεί από τους χάρτες και τα επίσημα έγγραφα της χώρας και θα αντικατασταθεί από την αρχαία πολωνική ονομασία της πόλης, ανακοίνωσε η Βαρσοβία.

Επικαλούμενο τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για τα τοπωνύμια, το πολωνικό Υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε ότι το Καλίνινγκραντ θα αποκαλείται στο εξής Κρόλεβιτς, όπως ήταν η πολωνική ονομασία του πάλαι ποτέ πρωσικού Κένιξμπεργκ.

«Δεν επιθυμούμε τη ρωσοποίηση της Πολωνίας, εξ ου και η απόφασή μας να αποκαλούμε το Καλίνινγκραντ και την ευρύτερη περιοχή του στη δική μας γλώσσα», είπε ο Πολωνός υπουργός Βαλντερμάρ Μπούντα.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε αμέσως σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται πλέον για ρωσοφοβία αλλά για διαδικασίες στα όρια της τρέλας που συμβαίνουν στην Πολωνία».

«Δεν θα φέρει τίποτα το καλό για την Πολωνία. Αυτές δεν είναι απλώς μη φιλικές ενέργειες, είναι εχθρικές ενέργειες», επέμεινε.

Καλίνινγκραντ: Η ιστορία της τελευταίας χιλιετίας

Το Κένιξμπεργκ ή Κενιξβέργη ιδρύθηκε το 1255 από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Υπήρξε η πρωτεύουσα του δουκάτου, του βασιλείου και του ελεύθερου κράτους της Πρωσίας. Η αρχική ονομασία του προερχόταν από τον βασιλιά Οτοκάρ Β΄ της Βοημίας ο οποίος συμμετείχε σε σταυροφορίες στην περιοχή αυτή. Το αρχικό Conigsberg εξελίχθηκε σε Königsberg στα γερμανικά, Krolewiec στα πολωνικά, Karaliaucius στα λιθουανικά και Korolewiets στα ρώσικα.

Η πόλη μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ το 1946 προς τιμή του Μιχαήλ Καλίνιν, του πρώην προέδρου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ, όταν ο θύλακας παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ως αποζημίωση για τις καταστροφές και τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το γεγονός ότι έχουμε κοντά στα σύνορά μας μια μεγάλη πόλη με το όνομα του Καλίνιν, ενός εγκληματία υπεύθυνου για την απόφαση της μαζικής εκτέλεσης Πολωνών αξιωματικών στο Κάτιν το 1940, ξυπνά αρνητικά συναισθήματα στην Πολωνία», εξήγησε ο Μπούντα.