Ανάμεσα στις εμφανίσεις των εστεμμένων και των διασήμων στη στέψη του βασιλιά Κάρολου ξεχώρισε εκείνη της πριγκίπισσας Άννας με στρατιωτική στολή.

Με φλεγματικό, βρετανικό χιούμορ, τρεις ημέρες πριν από τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, η πριγκίπισσα Άννα αποκάλυπτε το ρόλο της στην πιο σημαντική ημέρα για τον αδελφό της.

«Έχω ένα ρόλο ως συνταγματάρχης της τάξεως των Μπλε και Βασιλικών στο σύνταγμα του Οικιακού Ιππικού ως Ιππέας με χρυσό αξίωμα εν αναμονή. Αυτός είναι, ουσιαστικά, ο ρόλος του βασικού αξιωματικού στενής προστασίας, ο οποίος μου ζητήθηκε γι’ αυτή τη στέψη, και είπα “ναι”. Το καλύτερο από όλα είναι ότι λύνει το πρόβλημα της ενδυμασίας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πριγκίπισσα Άννα εμφανίστηκε στο αβαείο του Ουέστμινστερ με το ρούχο που την έχει χαρακτηρίσει όσο κανένα άλλο, τη στολή της.

Η διάσημη θέση του Gold Stick, την οποία κατέχει η πριγκίπισσα Άννα από το 1998, χρονολογείται από το 15ο αιώνα, όταν δύο αξιωματικοί -Gold Stick και Silver Stick αντίστοιχα- βρίσκονταν κοντά στο μονάρχη για να τον προστατεύουν από το κακό και τους εχθρούς.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε, η Άννα θα είναι το δεξί χέρι του αδελφού της και βασιλιά της Βρετανίας, με πολύ σημαντικό ρόλο στο Παλάτι. Ένα ρόλο που είχε χρόνια τώρα στο πλευρό της μητέρας της. Γι’ αυτό και η ίδια η Ελισάβετ επέλεξε την πριγκίπισσα Άννα ως συνοδό της στο τελευταίο της ταξίδι.

Η πριγκίπισσα Άννα έγραψε ιστορία στην αγρυπνία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στο Εδιμβούργο, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που «στάθηκε φρουρός» στην Αγρυπνία των Πριγκίπων.

Με στρατιωτική στολή, βρέθηκε δίπλα στα αδέλφια της -τον πρίγκιπα Εδουάρδο, τον πρίγκιπα Ανδρέα και το βασιλιά Κάρολο Γ’- στις δύο αγρυπνίες. Και την ημέρα της κηδείας με τη στρατιωτική στολή της ακολούθησε τη σορό της μητέρας της στη νεκρική πομπή στο Λονδίνο και στο Ουίνδσορ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κηδείας, το χλωμό πρόσωπό της -πλαισιωμένο από το γνωστό σινιόν της, το χαρακτηριστκό χτένισμα «cottage loaf», που σπάνια αλλάζει- παρέμεινε ψύχραιμο. Σφιγμένο από τη θλίψη και τη συγκίνηση, αλλά σταθερό.

Η βασιλική βιογράφος Πένι Τζούνορ δήλωσε: «Ποτέ δεν ήταν το… πόνι της επίδειξης, δεν είναι εκεί για να προβάλλει τον εαυτό της. Αυτό που αποδεικνύει είναι ότι η μοναρχία δεν έχει να κάνει με την αίγλη ή με το να είσαι μια λαμπερή διασημότητα. Είναι σαν τη μητέρα της στο ότι έχει αφοσιωθεί στο ρόλο της».


Σκληρά εργαζόμενη

Η στωικότητα είναι χαρακτηριστική για τη μοναχοκόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β', που έχει αποκτήσει τη φήμη της πιο σκληρά εργαζόμενης royal – φέρνοντας εις πέρας πάνω από 20.000 υποχρεώσεις, χωρίς φανφάρες ή φασαρία.

Όταν η πριγκίπισσα Άννα γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1950, ήταν εξαιρετικά κοντά στο Στέμμα, δεύτερη στη σειρά για το θρόνο, πίσω μόνο από το μεγαλύτερο αδελφό της Κάρολο. Τώρα είναι 16η, μετά τις αφίξεις των παιδιών και των εγγονών των αδελφών της, καθώς και το θάνατο της μητέρας της στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο νόμος περί διαδοχής του Στέμματος του 2013, ο οποίος διασφαλίζει ότι μια γυναίκα κληρονόμος δεν μπορεί να ξεπεραστεί στη σειρά διαδοχής του θρόνου από ένα νεότερο αρσενικό διάδοχο, ισχύει μόνο για τους βασιλείς που γεννήθηκαν μετά τις 28 Οκτωβρίου 2011.

Αν και δεν θα γίνει ποτέ βασίλισσα, εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στη μοναρχία, όχι μόνο ως κόρη ενός πρώην μονάρχη και αδελφή του σημερινού βασιλιά, αλλά και ως ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα μέλη του The Firm - και ως το μόνιμο «σκληρό καρύδι» της βασιλικής οικογένειας.

Ενώ τα αδέλφια της είχαν την τάση να κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, η πριγκίπισσα Άννα σφυρηλάτησε επιμελώς το δικό της ρόλο και εργάστηκε ακούραστα. Όπως και ο βασιλιάς Κάρολος, είναι γνωστό ότι παραλείπει το μεσημεριανό γεύμα, ενώ το μυστικό πίσω από την πολυσυζητημένη ενέργεια της πριγκίπισσας Άννας είναι ότι, όπου κι αν πηγαίνει, έχει πάντα μαζί της ένα ακτινίδιο, σύμφωνα με την κόρη της, Ζάρα Τίνταλ.

Ήταν η αγαπημένη του πατέρα της, αλλά και η πρώτη royal που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976, σε ιππικά αγωνίσματα.

Στα νεανικά της χρόνια η Άννα είχε μια επαναστατική φάση. Έδειξε ένα οξύθυμο πρόσωπο λέγοντας κάποτε στους φωτογράφους να «ξεκουμπιστούν», γι' αυτό και της έδωσαν το παρατσούκλι «Η βασιλική αγένεια» (Her Royal Rudeness).


Οι δύο γάμοι

Η πρώτη σχέση της Άννας ήταν ο Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε τη σημερινή σύζυγο του Καρόλου, Καμίλα, ενώ λέγεται ότι είχε και μια μικρή περιπέτεια με τον άλλοτε σωματοφύλακά της, τον αστυνόμο Πέτερ Κρος.

Η πριγκίπισσα Άννα έχει παντρευτεί δύο φορές. Αφότου πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, ολυμπιονίκη της ιππασίας και συνταξιούχο αξιωματικό του στρατού Μαρκ Φίλιπς το 1992, παντρεύτηκε το δεύτερο σύζυγό της μόλις οκτώ μήνες αργότερα. Η ίδια και ο Φίλιπς έχουν δύο παιδιά μαζί: τον Πίτερ Φίλιπς και τη Ζάρα Τίνταλ. Η Άννα έχει επίσης πέντε εγγόνια.

Σήμερα είναι παντρεμένη με τον σερ Τίμοθι Λόρενς. Ο Λόρενς είναι συνταξιούχος αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού και πρώην ιπποκόμος της βασίλισσας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε με μια ήσυχη τελετή σε μια πρεσβυτεριανή εκκλησία κοντά στο Μπαλμόραλ τον Δεκέμβριο του 1992.

Η μητέρα της λέγεται ότι θαύμαζε την επιλογή της να μη δώσει στα παιδιά της -στον Πίτερ Φίλιπς και στη Ζάρα Τίνταλ- βασιλικούς τίτλους. Η πριγκίπισσα Άννα, η οποία αυτοαποκαλείται παλιομοδίτισσα, ανακυκλώνει τα ρούχα της εδώ και δεκαετίες.

Ο σεμνός τρόπος με τον οποίο ασκούσε αδιάκοπα τα καθήκοντά της ήταν πιο κοντά στο πρότυπο της ίδιας της Ελισάβετ Β'. Η πριγκίπισσα Άννα δήλωσε ότι ακολούθησε το παράδειγμα της μητέρας της.

Στα χρόνια της Νταϊάνα, όταν η κουνιάδα της ήταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, εκείνη τα απέφευγε. Η Πένι Τζούνορ θυμήθηκε ότι κάποτε τη συνόδευσε σε μια βασιλική περιοδεία στο Ουζμπεκιστάν τον Ιούλιο του 1993. Ενώ η Νταϊάνα αγκάλιαζε παιδιά, η Άννα έμεινε μακριά από αυτά που συναντούσε. Οι εφημερίδες κάλυψαν ελάχιστα το ταξίδι της. Η Τζούνορ είπε σχετικά: «Η εξήγησή της θα ήταν "ποιο παιδί θέλει να το αγκαλιάσει ένας εντελώς άγνωστος;" ή ότι "είναι πολύ πιο χρήσιμο να μάθω από το γιατρό τι προβλήματα αντιμετωπίζει πριν πάω να συναντήσω τον πρόεδρο και εκφράσω αυτές τις ανησυχίες"», προσθέτοντας πως «δεν θέλει τη δόξα για τον εαυτό της και δεν επιθυμεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα».


Η απόπειρα απαγωγής

Την ώρα που η Άννα και ο Μαρκ Φίλιπς επέστρεφαν από μια φιλανθρωπική εκδήλωση στις 20 Μαρτίου 1974, το αυτοκίνητο του ζεύγους αναγκάστηκε να σταματήσει στη λεωφόρο Μολ του Λονδίνου από ένα άλλο όχημα. Ο οδηγός του Ίαν Μπολ βγήκε έξω και ξεκίνησε να πυροβολεί. Ο σωματοφύλακας της Άννας, ο επιθεωρητής Τζέιμς Μπίτον, βγήκε από το αυτοκίνητο για να προστατέψει την πριγκίπισσα και να αφοπλίσει τον Μπολ. Ωστόσο, το όπλο του Μπολ κόλλησε, με αποτέλεσμα να πυροβοληθεί ο σωματοφύλακας, αλλά και ο οδηγός της Άννας στην προσπάθειά του να τον αφοπλίσει.

Ένας δημοσιογράφος που είδε το περιστατικό προσπάθησε να παρέμβει, αλλά πυροβολήθηκε στο στήθος. Ο Μπολ πλησίασε την πριγκίπισσα και της είπε πως σχεδίαζε να την απαγάγει για λύτρα 2 ή 3 εκατ. λιρών, τα οποία σκόπευε να δωρίσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Ακολούθως, διέταξε την Άννα να βγει από το αυτοκίνητο, ενώ η ίδια φέρεται να απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση» («Not bloody likely!») και προσπάθησε να χτυπήσει τον Μπολ.

Τελικά, βγήκε από τη λιμουζίνα της, όπως και η κυρία επί των τιμών Ροουίνα Μπράσι. Ένας περαστικός, πρώην μποξέρ, ο Ρον Ράσελ, χτύπησε στον αυχένα τον Μπολ και τράβηξε μακριά την πριγκίπισσα. Την ίδια ώρα ένας αστυφύλακας, ο Μάικλ Χιλς, που είδε το περιστατικό, ειδοποίησε για ενισχύσεις, προτού πυροβοληθεί και αυτός από τον Μπολ. Ένας αστυνομικός έφτασε στο σημείο, κυνήγησε τον Μπολ και τελικά τον συνέλαβε.

Ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Γουίλσον επαίνεσε την Άννα σε κυβερνητικά έγγραφα, λέγοντας ότι στην κατάσταση αυτή συμπεριφέρθηκε με «εξαιρετικό θάρρος και ψυχικό σθένος».
Για την ανδρεία του, απονεμήθηκε στο σωματοφύλακα της Άννας ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου από την Ελισάβετ Β΄, η οποία έλειπε στην Ινδονησία όταν συνέβη το περιστατικό. Ο Χιλς και ο Ράσελ τιμήθηκαν με το μετάλλιο του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο οδηγός της Άννας, ο δημοσιογράφος και ο αστυνομικός που συνέλαβε το δράστη τιμήθηκαν με το μετάλλιο της Ανδρείας της Βασίλισσας. Ο Μπολ δήλωσε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αρπαγής.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα απαγωγής μέλους της βασιλικής οικογένειας και οδήγησε στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας για το Παλάτι.

*Δημοσιεύθηκε στην Οntime