Μία ηχηρή καταγγελία για τις εκλογές στην Τουρκία έκανε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κάνοντας παράλληλα έκκληση σε όλους τους Τούρκους πολίτες να σταθούν δίπλα και να υποστηρίξουν το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέξει τους ηγέτες που επιθυμεί.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, από κοινού με τον δήμαρχο Άγκυρας, κατήγγειλε μηχανισμό παραποίησης αποτελεσμάτων. «Δεν είναι τα αποτελέσματα που βλέπετε, δεν έχουν ανακοινωθεί σωστά» πρόσθεσε ο δήμαρχος Άγκυρας.

«Το ANADOLU δεν εκπληρώνει τον θεσμικό ρόλο του», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από κοινή δήλωσή του μες τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Οι δύο άντρες αμφισβήτησαν τη σειρά με την οποία δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, προτάσσοντας τις περιοχές που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάλεσαν επιπλέον τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης να ενημερώνονται έως αργά το βράδυ, τονίζοντας ότι το προβάδισμα του Ερντογάν θα ανατραπεί.

Σχόλιο για τις τουρκικές εκλογές έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των δημοκρατικά ώριμων εκλογών με χειρισμούς και παιχνίδια αντίληψης» ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. «Το τελικό αποτέλεσμα  θα αποκαλυφθεί με τα στοιχεία της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής», είπε, καλώντας τους πολίτες: «Φροντίστε την κάλπη μας, προστατέψτε το παιχνίδι του έθνους. Θα νικήσουμε».

Από την πλευρά Ερντογάν,  ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΑΚP Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας λόγο για μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία.

«Όλη η διαδικασία διεξήχθη με τον ορθότερο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οφείλουμε ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν σε αυτό», είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των Ιμάμογλου και Γιαβάς.