Τριπλή και συντριπτική ήττα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές δηµοτικές εκλογές, καθώς έχασε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σµύρνη, δήμοι οι οποίοι παρέμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Με περισσότερο από 98% της ενσωμάτωσης, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κερδίζει με μεγάλη διαφορά στη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Τουρκίας. Ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας, διατήρησε τη θέση του με εκπληκτική διαφορά σχεδον 30 πόντων έναντι του αντιπάλου του, ενώ με 11 μονάδες προηγείται και ο υποψήφιος του CHP στη Σμύρνη.
Σε κάθε περίπτωση, ο θρίαµβος της αντιπολίτευσης δηµιουργεί πιθανότατα νέα δεδοµένα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο Εκρέμ Ιμάμογλου, με τη νέα νίκη που πέτυχε, καθιερώνεται πλέον ως το αντίπαλο δέος του Ερντογάν και ανοίγει διάπλατα ο δρόµος για να είναι ο επικρατέστερος από τους προεδρικούς υποψηφίους του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος στις εκλογές 2028.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0899613z8ft)

Τουρκία: Ιστορική ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές 

Μάλιστα, ως ιστορική περιγράφουν τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης την ήττα του κόμματος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με μεγαλύτερη αυτή στην Κωνσταντινούπολη από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα αποτελέσει τεράστια ώθηση στην δημοφιλία του Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κέρδισε με πάνω από 11 μονάδες διαφορά τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, ενώ οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για μάχη ψήφο-ψήφο στις εκλογές της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης» γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ήττα Ερντογάν αποδίδεται στην κατάσταση της οικονομίας: Από τη μια ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και από την άλλη τα υψηλότερα κόστη δανεισμού από τη στιγμή που ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας ανήλθε στην εξουσία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι γύρισαν την πλάτη στο ΑΚΡ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά η ήττα για το κόμμα του Ερντογάν ήταν δραματικότερη στις αστικές περιοχές. «Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι τιμώρησαν το ΑΚΡ και τους υποψηφίους του για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν» δήλωσε ο διευθυντής ευρωπαϊκών θεμάτων του Eurasia Group, Εμρέ Πεκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ερντογάν δεν είναι πλέον αλώβητος απέναντι στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την οικονομία την οποία παρέκαμψε τον Μάιο του 2023 για να κερδίσει την επανεκλογή του».

Το ΑΚΡ κέρδισε τον δημαρχιακό θώκο σε 24 πόλεις, από τις 39 που κατείχε το 2019. Συνολικά, το CHP κέρδισε τους 36 δήμους από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με το Anadolu, κάνοντας εισβολή σε πολλά προπύργια του κόμματος του Ερντογάν. Κέρδισε το 37% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, σε σύγκριση με το 36% του κόμματος του προέδρου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του CHP από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο δεκαετίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d084pj1hzkld)

Ο παράγοντας ισλαμιστές

Η ανάλυση του Bloomberg αποδίδει, ακόμη, μέρος της ήττας του Ερντογάν στην απόφαση του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας να κατεβάσει δικούς του υποψήφιους, βάζοντας έτσι ένα τέλος στη συμμαχία του με το ΑΚΡ. Οι υποψήφιοι του Κόμματος Ευημερίας, που επέκρινε την οικονομική πολιτική Ερντογάν αλλά και την συνέχιση του εμπορίου με το Ισραήλ, συγκέντρωσαν περισσότερο από το 6% των ψήφων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, Βολφάνγκο Πίκολι, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απίθανο να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα στον Ερντογάν και την ομάδα των κορυφαίων υπευθύνων οικονομικής πολιτικής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ. Όπως εξηγεί ο Πίκολι, ο κύριος κίνδυνος βάσει του πολιτικού προγράμματος Σιμσέκ, το οποίο προβλέπει πειθαρχία στον δημόσιο προϋπολογισμό και υψηλά επιτόκια για την τιθάσευση του πληθωρισμού, είναι ότι ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς των συνταξιούχων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Καθοριστική η ψήφος των Κούρδων

Παράλληλα, καθοριστική αποδείχθηκε για ακόµη µια φορά η ψήφος των Κούρδων, που αποτελούν το 10% του εκλογικού σώµατος στην Κωνσταντινούπολη.
 
Το φιλοκουρδικό κόµµα της Τουρκίας DEM στήριξε τον Ιµάµογλου στις δηµοτικές εκλογές, λειτουργώντας ως καταλύτης στη διαµόρφωση του τελικού αποτελέσµατος.

Ερντογάν: Αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του

Μετά το ξεκαθάρισμα της τελικής εικόνας του εκλογικού αποτελέσματος, ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα όπου εκφώνησε λόγο, όπως έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Όπως τόνισε, «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι έχουμε χάσει ύψος σε όλη τη χώρα. Φυσικά, θα αναλύσουμε τους λόγους αυτής της πτώσης σε τοπικό επίπεδο. Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (...) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις».

Ο πρόεδρος Ερντογάν παραδέχτηκε ότι το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα» και διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Ταυτόχρονα, φάνηκε να διαψεύδει σενάρια περί πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Όπως πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ο νικητής αυτών των εκλογών είναι πρωτίστως η δημοκρατία μας, η εθνική βούληση και το σύνολο των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις. Ο νικητής του εκλογικού μαραθωνίου ήταν η Τουρκία, το έθνος μας και η δημοκρατία μας, για την οποία πληρώσαμε βαρύ τίμημα».


Τι γίνεται με τον Ερντογάν μετά την ήττα

Εξασθενημένος πια ο Τούρκος πρόεδρος με τα περιθώρια ελιγμών του να συρρικνώνονται, ειδικότερα εναντίον όσων κρίνονται απαραίτητοι, όπως οι ΗΠΑ, ενώ και η κατάσταση στο Κυπριακό καθίσταται πιο ανησυχητική.

Ο Ερντογάν πλήρωσε την κακή πορεία της οικονομίας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται το τελευταίο εξάμηνο, γιατί ενώ μέχρι σήμερα κρινόταν ως ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας, πλέον φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος των συμπατριωτών του, του γυρνάει την πλάτη.

Πλέον ο Ερντογάν έχει μεν αρκετό χρόνο για να ζυγίσει τις επιλογές του μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2028, όμως βγαίνει λαβωμένος από την χθεσινή αναμέτρηση και πιθανόν θα χρειαστεί να αναθεωρήσει κάποιες από τις επιλογές του, όσον αφορά στην οικονομική του πολιτική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική, αφού τώρα πια δε θα του είναι και τόσο εύκολο να επιβάλλει την ατζέντα του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d08iw1x6ef4h)