Μπροστά στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη νότια περιοχή της Τουρκίας που καταστράφηκε από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου βρέθηκαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του.

Με καταμετρημένο περίπου το 96,49% των ψήφων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν τον Ερντογάν να προηγείται σε οκτώ από τις 11 επαρχίες στη ζώνη του σεισμού.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγήθηκε στις επαρχίες Άδανα, Ντιγιαρμπακίρ και Χατάι.

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν το κόμμα Ερντογάν να προηγείται σε όλες τις επαρχίες, εκτός από το Ντιγιάρμπακιρ, όπου κυριαρχεί το Κόμμα της Αριστεράς των Πρασίνων (YSP), με καταμετρημένο περίπου το 95,55% των ψήφων.

Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στο εξωτερικό, είχαν δικαίωμα ψήφου.

Σημειώνεται ότι το Κόμμα Ερντογάν κυριαρχεί εδώ και χρόνια στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ενόψει των εκλογών, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε λάβει την απόφαση για παροχή δωρεάν μεταφοράς στις σεισμόπληκτες περιοχές στους πληγέντες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω του σεισμού, με σκοπό φυσικά να ψηφίσουν.

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι στις 11 επαρχίες επλήγησαν από τον σεισμό. Σχεδόν 9 εκατομμύρια από αυτούς είχαν δικαίωμα ψήφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, που εγκατέλειψαν τη ζώνη του σεισμού για άλλες επαρχίες, δόθηκε το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,2 εκατ. άτομα από τα τρία εκατομμύρια των εσωτερικών μεταναστών λόγω σεισμού επέστρεψαν χθες στις πληγείσες περιοχές για να ψηφίσουν.

Ο Ερντογάν είχε επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς. Ειδικότερα έχει δεσμευτεί να χτίσει 319.000 σπίτια σε έναν χρόνο. Σε συγκεντρώσεις του κατά την προεκλογική περίοδο διαλαλούσε έργα του παρελθόντος ως απόδειξη ότι μόνο η κυβέρνησή του θα μπορούσε να αποκαταστήσει την περιοχή.

Στο Καχραμανμάρας, το επίκεντρο του σεισμού, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Anadolu έδειξαν ότι πάνω από το 71% των ψήφων είχε πάει στον Ερντογάν.