Με ένα πρωτόγνωρο περιστατικό ήρθαν αντιμέτωποι οι επιβάτες ενός τρένου στην Αυστρία, όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε ηχογράφηση μιας ομιλίας του Χίτλερ. Η εταιρεία ÖBB , από την πλευρά της, δήλωσε πως αποστασιοποιείται από το περιεχόμενο και κατέθεσε μήνυση σε βάρος δύο προσώπων.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες, Κυριακή (14/05), σε τρένο της Austrian Railways. Οι επιβάτες ξαφνικά άκουγαν τον Χίτλερ και πλήθη να τον επευφημούν «Heil Hitler» και «Sieg Heil», ενώ το προσωπικό του τρένου δεν ήταν σε θέση να σταματήσει τη μετάδοση.

Ο οδηγός του τρένου αποκάλυψε ότι υπήρξαν πολλά τέτοια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νταβίντ Στουγκμιούλερ, βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, είπε ότι η ομιλία του Χίτλερ παίχτηκε μέσω της ενδοεπικοινωνίας λίγο πριν το τρένο, ένα OEBB Railjet 661, φτάσει στη Βιέννη. «Το ακούσαμε σε δύο φάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Πρώτα ήταν 30 δευτερόλεπτα μιας ομιλίας του Χίτλερ και μετά το Sieg Heil». «Ένα μέλος του πληρώματος ήταν πραγματικά αναστατωμένο», τόνισε.

Σε μια δήλωση που εστάλη στο BBC, οι Austrian Railways (OEBB) ανέφεραν: «Σαφώς αποστασιοποιούμαστε από το ηχητικό περιεχόμενο». Σύμφωνα με την αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων, οι δύο ύποπτοι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση με ένα κλειδί στο σύστημα ηχητικών ανακοινώσεων του τρένου και δεν διαπιστώθηκε καμιά επίθεση στο πληροφοριακό σύστημα.

Οι δύο ύποπτοι ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία μετά την ανάλυση που έγινε στο υλικό από τις οθόνες παρακολούθησης που υπήρχαν στο τρένο, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μεταξύ της πόλης Σανκτ Πέλτεν (ανατολικά) και της πρωτεύουσας Βιέννης. Δεν πρόκειται για υπαλλήλους της εταιρείας.

Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα.

Η Αυστρία, που προσαρτήθηκε στο γερμανικό Γ' Ράιχ το 1938, έχει ορισμένους από τους πιο αυστηρούς νόμους παγκοσμίως κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και των νεοναζιστικών δράσεων.