Εάν ο σημερινός δήμος Χειμάρρας εκτεινόταν στα όρια που είχε έως το 2015 και τον αλβανικό «Καλλικράτη» η διαφορά του Φρέντι Μπελέρη με τον εκλεκτό του Ράμα -απερχόμενο δήμαρχο- Γκιόργκι Γκόρο, θα άγγιζε τις 870 ψήφους. 

Το αποτέλεσμα της Κυριακής, διαφορά μόλις 19 ψήφων, αφορά τον διευρυμένο δήμο Χειμάρρας, όπως προέκυψε μετά τη συνένωση των παλαιότερων δήμων Χειμάρρας, Λουκόβου και Βράνισας. Τότε η συνένωση Χειμάρρας και Λουκόβου με τη Βράνισα, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους Αλβανοί μουσουλμάνοι, είχε καταγγελθεί από τους ομογενείς σαν προσπάθεια αλλοίωσης των εθνοτικών συσχετισμών εις βάρος τους

Τα τελικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία, στην Δ.Ε. Χειμάρρας ο Μπελέρης έλαβε 2.446 ψήφος (61%) σε σχέση με τον Γκιόργκι Γκόρο που έλαβε 1.576 (39%). Στη Δ.Ε. Λουκόβου ο Γκόρο τερμάτισε πρώτος με 1.270 ψήφους (51%), έναντι 1.200 ψήφων του (49%) Μπελέρη. Στη Δ.Ε. Βράνιστας υπερίσχυσε ο Γκόρο με 972 ψήφους (84%) σε σχέση με τον Μπελέρη που έλαβε μόλις 191 ψήφους (16%).  Στο Λούκοβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ομογενείς, η διαφορά ανάμεσα σε Γκόρο και Μπελέρη άγγιξε τις 70 ψήφους υπέρ του απερχόμενου δημάρχου.

«Στόχος του αλβανικού "Καλλικράτη" η χειραγώγηση»

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Φρέντι Μπελέρη, εκφοβισμός και απειλές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξαν κυρίως στην Βράνισα, με αποτέλεσμα να πάρει «κεφάλι» ο Γκόρο. Ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι που αψήφησαν τον Ράμα και στήριξαν στην κάλπη τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τελική του νίκη. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν βέβαια και οι Χειμαρριώτες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μπελέρη. Υπολογίζονται άνω των 1.200 ατόμων.

Ο αλβανικός «Καλλικράτης» ψηφίστηκε το 2016 με εμπνευστή τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αν η συνένωση της Χειμάρρας με το Λούκοβο θεωρήθηκε φυσιολογική για πολλούς λόγους -εθνική, πολιτισμική, θρησκευτική συγγένεια και κοινή οικονομική ζωή- η «σφήνα» της Βράνισας, με μουσουλμανικό πληθυσμό στην πλειοψηφία, στόχο την χειραγώγηση της ελληνικής πλειοψηφίας. Αυτό αποδείχτηκε και στις εκλογές που ακολούθησαν.

Τα αποτελέσματα ωστόσο της Κυριακής στην Χειμάρρα, μαρτυρά πως υπάρχουν Αλβανοί μουσουλμάνοι που επιζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής στον τόπο τους, με ανύπαρκτες υποδομές και με τη μετανάστευση να χτυπάει «κόκκινο», και στήριξαν δυνατά Μπελέρη, αλλά και μερίδα ομογενών που επέλεξε να δώσει «άλλοθι» στον Ράμα για την πολιτική του στην περιοχή, στηρίζοντας στην κάλπη τον εκλεκτό του Γκόρο.

Και στους μεν και στους δε, αναφέρθηκε στο πρώτο μήνυμα μέσα από τη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας. «Νίκησε η Δημοκρατία. Κέρδισε η Χιμάρα. Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».