Ποιος θα το περίμενε; Οι μεσήλικες εργαζόμενοι, που χτυπήθηκαν άγρια από την οικονομική κρίση με εκατομμύρια απολύσεις, είναι τώρα το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Μιλάμε για μια πραγματική «εκδίκηση των 55άρηδων». Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ τούς προτιμούν επειδή τους θεωρούν πιο αξιόπιστους, με στιβαρή ηθική εργασίας και ανεκτίμητη εμπειρία έναντι των νεότερων που αποδεικνύονται... τεμπέληδες. «Σε μια εποχή που οι εργοδότες σε εθνικό επίπεδο προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν και να διατηρήσουν αξιόπιστο προσωπικό, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών στρέφεται σε μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους», γράφει το «TIME».

Σύμφωνα με το περιοδικό, «πρόκειται για μια νέα δυναμική, που εξηγεί γιατί εταιρείες - κολοσσοί όπως οι AIS, Microsoft, Marriott και Macy’s συγκαταλέγονται σε αυτές με περισσότερους από 1.000 εργοδότες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δεσμεύονται για την προώθηση των ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Χάρη στις νέες δυναμικές στην οικονομία των ΗΠΑ, οι ειδικοί λένε ότι το μέλλον για ορισμένους μεσήλικες εργαζομένους μπορεί να είναι λαμπρό.

Πρόθυμοι να μάθουν

«Ζούμε περισσότερο και παραμένουμε πιο υγιείς. Το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο στην κοινωνική απομόνωση», λένε πολλοί 55άρηδες, που αντί να ψάχνουν τρόπους για να βγουν στη σύνταξη έχουν όρεξη για δουλειά.

Επιπλέον, και παρά τα στερεότυπα, οι περισσότεροι μεσήλικες εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να μάθουν. Περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων άνω των 50 ετών ενδιαφέρονται για πρόσθετη κατάρτιση, γράφει το «TIME». Όλο και περισσότερο, οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η πρόσληψη και η διατήρηση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας έχει οικονομική λογική. Με τον τρόπο που το υπολογίζει η AIS, η εταιρεία έχει τεράστια απόδοση της επένδυσής της όταν «καλλιεργεί» το μεγαλύτερο σε ηλικία εργατικό δυναμικό της.

Σε αντίθεση με τους νεότερους υπαλλήλους, οι οποίοι μερικές φορές μπορεί να έχουν προβλήματα με την προσέλευση, οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι της επιχείρησης -τους οποίους προτιμά να αποκαλεί «ώριμους εργαζόμενους»- είναι πολύ πιο αξιόπιστοι στο να εμφανίζονται στη δουλειά στην ώρα τους κάθε μέρα.

Οι μεταρρυθμίσεις της Microsoft που αφορούν την ηλικία περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη κάλυψη υγείας για τους άνω των 55 ετών, ενώ η Marriott επικεντρώνεται στην προσφορά πιο ευέλικτου προγραμματισμού για τους εργαζομένους της, που μένουν 25 χρόνια ή περισσότερο στη δουλειά. «Έχουμε δει από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάζουμε τους χώρους εργασίας πολλών γενεών», λέει ο Τάι Μπρίλαντ, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στη Marriott International.

Ο χτύπος της καρδιάς

Οι ώριμοι εργαζόμενοι είναι «ο χτύπος της καρδιάς» της Huntington Ingalls Industries, της μεγαλύτερης στρατιωτικής ναυπηγικής εταιρείας της Αμερικής. Σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού των 45.000 ατόμων εργάζεται στην εταιρεία επί τουλάχιστον 25 χρόνια. Και περισσότεροι από 1.600 εργαζόμενοι απασχολούνται εκεί για τουλάχιστον 40 χρόνια.

Για να βοηθήσει στη διατήρηση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, η Huntington Ingalls δημιούργησε οικογενειακά κέντρα υγείας στις εγκαταστάσεις της στη Βιρτζίνια και τον Μισισιπή, τα οποία στελεχώνονται από γιατρούς, οδοντίατρους και οφθαλμιάτρους, που προσφέρουν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες υγείας εκτός από χειρουργεία. Η «Wall Street Journal» διαπιστώνει επίσης ότι «οι επιχειρήσεις προτιμούν τους έμπειρους υπαλλήλους μεγαλύτερης ηλικίας, θεωρώντας τους πολύ πιο αφοσιωμένους στη δουλειά τους, χωρίς τους περισπασμούς της νεότητας».

Έτοιμοι για «σκληρή δουλειά» το 75% των 65+

Τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55 ετών έχουν πράγματι πολύ μεγάλη ζήτηση. Ο λόγος αυτού του παράδοξου είναι ότι στις ηλικίες αυτές οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα δυναμικοί επαγγελματικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εφημερίδας WSJ και του Ινστιτούτου NORC με αντικείμενο τις αξίες των Αμερικανών.

Το 75% των ερωτηθέντων ηλικίας από 65 ετών και άνω χαρακτηρίζει πολύ σημαντική γι’ αυτούς τη σκληρή δουλειά. Αντίθετα, το ποσοστό πέφτει στο 61%, όταν τίθεται το ίδιο ερώτημα σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω είναι, πλέον, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.

Πολλές επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, θεωρώντας ότι τα χρόνια τους είναι σημαντικό πλεονέκτημα εφόσον συνεπάγονται εμπειρία και οξυμένη κρίση. «Είναι πολύ λογικό να προσλαμβάνουμε έμπειρους εργαζομένους, καθώς αποτελούν εγγύηση για σταθερότητα», υποστηρίζει η Χέδερ Τίνσλεϊ-Φιξ, ανώτερη σύμβουλος για τα δικαιώματα των εργοδοτών στην Αμερικανική Ομοσπονδία Συνταξιούχων (AARP).

«Το 2021, η παγκόσμια εταιρεία στελέχωσης ManpowerGroup Inc. ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πρόσληψης ώριμων εργαζομένων, ως απάντηση στις ανησυχίες των πελατών της για την έλλειψη εργατικού δυναμικού», είπε στη «Wall Street Journal» η Κορέλ Μακ Ντάουελ, μια 69χρονη Αμερικανίδα, η οποία, αν και είχε βγει στη σύνταξη, επανεντάχθηκε στην εταιρεία όπου εργαζόταν και ηγήθηκε της πρωτο- βουλίας πρόσληψης «ώριμων εργαζομένων»

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής