Σημαντικό ζήτημα είναι η εισβολή της γερμανικής Αστυνομίας στα γραφεία της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» στη Φρανκφούρτη και οι συλλήψεις των δύο αρχισυντακτών. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα, προκειμένου να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας «Sabah» στη Φρανκφούρτη, αναφέρει η εφημερίδα «Bild». Προηγουμένως, η τουρκική εφημερίδα είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία Τούρκου δημοσιογράφου, εξόριστου στη Γερμανία, καταγγέλλοντάς τον ως «τρομοκράτη».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της Sabah στην Φρανκφούρτη και προχώρησε στη σύλληψη δύο δημοσιογράφων. Σε σχετική κοινή ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Ντάρμσταντ και της αστυνομίας της νότιας Έσσης αναφέρεται: «Στο πλαίσιο έρευνας της Εισαγγελίας του Ντάρμσταντ με την υποψία της επικίνδυνης διάδοσης προσωπικών δεδομένων, αστυνομικοί πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου έρευνα στα ιδιωτικά διαμερίσματα δύο δημοσιογράφων, 46 και 51 ετών, στο Μέρφελντεν-Βάλντορφ. Στη διαδικασία, κατασχέθηκαν ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων της ποινικής έρευνας, οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για συλλήψεις οι οποίες είχαν ως στόχο «να εκφοβίσουν και να παρενοχλήσουν» τον τουρκικό Τύπο, ενώ ο διευθυντής επικοινωνίας της κυβέρνησης Φαχρετίν Αλτούν επέκρινε τη διαδικασία, ως «παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου». Η εμπλεκόμενη εφημερίδα ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter ότι «η γερμανική αστυνομία συνέλαβε εκπροσώπους της Sabah» και έδωσε τα ονόματα Ισμαήλ Ερέλ και Ισμαήλ Αλμπάι.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η έρευνα φέρεται να έγινε έπειτα από καταγγελία «ύποπτου μέλους της FETÖ» του Φετουλάχ Γκιουλέν, οργάνωσης η οποία στην Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική και διώκεται αναλόγως.

Σύμφωνα με τη «Frankfurter Rundschau», η «Sabah» δημοσίευσε τα στοιχεία της κατοικίας του «προβοκάτορα», κάνοντας λόγο για «φωλιά της συκοφαντίας» και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπήρχε φωτογραφία του εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Τσεβχερί Γκιουβέν και της κατοικίας του, στο Μπαμπενχάουζεν, κοντά στο Ντάρμσταντ. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Γκιουβέν χαρακτηριζόταν «τρομοκράτης».

Ο Τσεβχερί Γκιουβέν έχει δημοσιεύσει από τη Γερμανία περισσότερα από 200 βίντεο στο κανάλι του στο youtube, στα οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφθοράς στον κύκλο του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και σε διασυνδέσεις μελών της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα.

«Νομίζω ότι τα προσκείμενα στον Ερντογάν ΜΜΕ δημοσίευσαν τον τόπο κατοικίας μου λόγω του βίντεό μου από τις 4 Σεπτεμβρίου. Εκεί απαρίθμησα συγκεκριμένους δεσμούς της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ και της απόπειρας πραξικοπήματος», δηλώνει ο κ. Γκιουβέν στην «Frankfurter Rundschau».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο τόπος κατοικίας του Τούρκου δημοσιογράφου δεν θα ήταν δυνατό να εντοπιστεί, υπό κανονικές συνθήκες, καθώς υπήρχε σχετική απαγόρευση και ο κ. Γκιουβέν επιρρίπτει για αυτό την ευθύνη στην ΜΙΤ. Όπως λέει, ο συντάκτης του άρθρου της «Sabah», Αμπντουραχμάν Σιμσέκ, είναι γνωστός για τη συνεργασία του με τη ΜΙΤ και τη λήψη υλικού από εκεί, το οποίο στη συνέχεια δημοσιεύει και έχει δημοσιοποιήσει τις διευθύνσεις και άλλων επικριτών του ΤούρκουΠροέδρου. Ο ίδιος πάντως δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει. «Δεν θα σταματήσω. Με τέτοιες αναφορές, η κυβέρνηση του ΑΚΡ και οι συνεργοί της θέλουν τώρα να φιμώσουν τις επικριτικές φωνές στο εξωτερικό», σημειώνει. Το κανάλι του στο youtube έχει μεγάλη απήχηση παρότι έχει κατ' επανάληψη μπλοκαριστεί στην Τουρκία, σημειώνει η FR.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων (DJU) ζήτησε την προστασία των εξόριστων θιγόμενων δημοσιογράφων. «Είναι απαράδεκτο οι εξόριστοι δημοσιογράφοι από την Τουρκία που ζητούν προστασία να κατασκοπεύονται και να απειλούνται στη Γερμανία. Εάν ένας δημοσιογράφος στοχοποιηθεί με τον χαρακτηρισμό του τρομοκράτη και δημοσιεύοντας τον τόπο κατοικίας του, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να εγγυηθούν την ασφάλειά του. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι επικριτικές φωνές δεν σιωπούν από φόβο για επιθέσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ένωσης 'Ανγια Βίλμαν στην FR.