Στη Γερμανία η αστυνομία ερευνά την πιθανή δηλητηρίαση δύο αντιφρονούντων από τη Ρωσία. Η υπόθεση ανατέθηκε στη γερμανική Υπηρεσία Κρατικής Προστασίας, υπεύθυνης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τα πολιτικά εγκλήματα.

Οι δύο Ρώσοι αντικαθεστωτικοί που έχουν καταφύγει στη Γερμανία εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε πιθανή δηλητηρίαση. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», που επικαλείται τη ρωσική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα «Agentstvo».

Θύμα δηλητηρίασης ο Ναβάλνι

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου είπε στο Reuters ότι «ξεκίνησε έρευνα», έπειτα από συνάντηση αντικαθεστωτικών στο Βερολίνο στο τέλος Απριλίου, την οποία είχε οργανώσει ο Ρώσος επικριτής του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Το ένα πρόσωπο, που παρουσιάστηκε ως δημοσιογράφος που είχε φύγει πρόσφατα από τη Ρωσία, είχε απροσδιόριστα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά είπε ότι μπορεί να είχαν ξεκινήσει πριν.

Τα μέσα ενημέρωσης προσθέτουν ότι στη συνέχεια το άτομο αυτό πήγε στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου όπου νοσηλευόταν ο Ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης τον Αύγουστο του 2020.

Ποια η δράση της Νατάλια Άρνο

Η δεύτερη συμμετέχουσα είναι η Νατάλια Άρνο, διευθύντρια της ΜΚΟ «Free Russia Foundation» στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει για δέκα χρόνια αφού αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Άρνο ταξίδεψε στην Πράγα για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με την κατάσταση στη Ρωσία. Εκεί, όπως αναφέρει το «Agentstvo», παρουσίασε συμπτώματα και επίσης ανακάλυψε ότι το δωμάτιο του ξενοδοχείου της είχε παραβιαστεί. Αναχωρώντας την επομένη για τις ΗΠΑ, επικοινώνησε με ένα νοσοκομείο εκεί καθώς και με τις αρχές.

Η ίδια ανέβασε ένα μήνυμα στο Facebook αυτή την εβδομάδα όπου ανέφερε τα προβλήματα που ένιωθε, τον «έντονο πόνο» και το «μούδιασμα», λέγοντας ότι τα πρώτα «περίεργα συμπτώματα» εμφανίστηκαν πριν φτάσει στην Πράγα. Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να έχει συμπτώματα αλλά νιώθει καλύτερα. Η υπόθεση ανατέθηκε στην Υπηρεσία Κρατικής Προστασίας της Γερμανίας, υπεύθυνη για την τρομοκρατία και τα πολιτικά εγκλήματα.