Η αστυνομία του Λονδίνου δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος ως «τρομοκρατική ενέργεια» το περιστατικό με το αυτοκίνητο που προσέκρουσε το απόγευμα στις 16:20 (τοπική ώρα, 18:20 ώρα Ελλάδος) στη σιδερένια πύλη της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

Αφού απέκλεισε προσωρινά το σημείο, συνέλαβε έναν άνδρα για επικίνδυνη οδήγηση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ενώ συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας για την εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος.

Ο Σούνακ βρισκόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ βρισκόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ όταν συνέβη το περιστατικό, σύμφωνα με το BBC.

Σε βίντεο που μετέδωσαν βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφεται η στιγμή που το ασημί αυτοκίνητο κατευθύνεται με μικρή ταχύτητα στα κάγκελα της πύλης, στην οποία προσέκρουσε αφού ανέβηκε στο πεζοδρόμιο. Η πρόσκρουση δεν ήταν σφοδρή και η σιδερένια πύλη δεν υπέστη σημαντική φθορά.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

«Άκουσα έναν κρότο και είδα αστυνομικούς που κρατούσαν όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (taser) να φωνάζουν σε έναν άνδρα», αφηγήθηκε στο πρακτορείο PA ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σάιμον Πάρι.

Ένας άλλος περαστικός, ο 36χρονος Ντιν Πάρκερ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο οδηγός δεν είχε αναπτύξει ταχύτητα και δεν φαινόταν ότι ήθελε να γκρεμίσει την πύλη.

Η σιδερένια πύλη, που εμποδίζει την πρόσβαση στον δρόμο όπου βρίσκεται το γραφείο και η κατοικία του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε το 1989 για λόγους ασφαλείας. Μέχρι τότε, οι περαστικοί μπορούσαν να πλησιάσουν την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.