Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έριξαν τεράστιες μάζες προσωπικού στις προσπάθειές τους να καταλάβουν και να υπερασπιστούν το Bakhmut, αντίστοιχα, με αμφότερες να ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει εκατοντάδες απώλειες η μία στις δυνάμεις της άλλης σε καθημερινή βάση.

Εκτός από την εξιλέωση για αυτές τις θυσίες με κάποιο είδος νίκης στο Μπαχμούτ, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι το πικρό τέλος, που κυμαίνεται από το συμβολικό έως το στρατιωτικά σημαντικό. « Δεν αλλάζει δραματικά την πορεία του πολέμου η πτώση της πόλεως αυτής. Νομίζω ότι έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τη πτώση του Μπαχμούτ. Προφανώς ο Υπουργός δεν θέλει να αναβαθμίσει την αξία της πτώσεως της πόλης στα μάτια του Δυτικού κόσμου.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η στρατηγική αξία του Μπαχμούτ έγκειται στο γεγονός ότι είναι αποτελεί κόμβο που ενώνει τους οδούς ανεφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή του Ντόνετσκ, η κατάληψη της οποίας αποτέλεσε βασικό στρατιωτικό στόχο για τη Ρωσία. Εκτός από συγκοινωνιακός κόμβος για την Ουκρανία αποτελεί και μια πόλη οχυρό η οποία είχε δημιουργηθεί με την βοήθεια των Δυτικών δυνάμεων για να ανασχεθούν οι Ρωσικές δυνάμεις. Τώρα με την κατάληψη του δε υπάρχει άλλη γραμμή άμυνας στην ενδοχώρα παρά μόνο ανοικτό έδαφος το οποίο δεν παρέχει καμμιά κάλυψη. Οι Ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές σε ανοικτό πεδίο με ελάχιστη αντιαεροπορική υποστήριξη.

Ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής Ρωσικών Σπουδών στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων που εδρεύει στις ΗΠΑ, λέει ότι το Μπαχμούτ αντιπροσωπεύει «μια πύλη» προς το Σλόβιανσκ και το Κραματόρσκ, που και τα δύο έχουν υποστεί πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Αυτή η μακρά, μακροχρόνια μάχη φθοράς απέκτησε μεγάλη σημασία, ειδικά καθώς στρατεύματα της Ουκρανίας άρχισαν να στέλνονται ξανά και ξανά στην μικρή αυτή πόλη. Ο Ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρει ότι η πολιορκία και η κατάληξη του Μπαχμουτ ήταν η πιο κρίσιμη του πολέμου. Φαίνεται τώρα ότι το ρωσικό σχέδιο ήταν εξαρχής να παρασύρει τους Ουκρανούς σε μια παγίδα που θα κατανάλωνε όχι μόνο τους πόρους και τα στρατιωτικά αποθέματα τους αλλά κυρίως τις ανθρώπινες τους εφεδρείες. Το Μπάκμουτ για τους Ουκρανούς ήταν ένα σφαγείο. Υπολογίζεται ότι έχασαν πάνω από 50000 άνδρες και 70000 τραυματίες και αγνοουμένους. Οι Ρώσσοι έχασαν πάνω από 20000 στρατιώτες. Δυστυχώς οι Ουκρανοί δεν μπορούν πλέον να αναπληρώσουν τις απώλειες και ολόκληρες μονάδες υπάρχουν πλέον στα χαρτιά. Το στρατήγημα του Σουροβίκιν για εξόντωση του έμψυχου Ουκρανικού Δυναμικού φαίνεται ότι απέδωσε.

Η Ρωσία θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη νίκη και να συνεχίσει να προκαλεί βαριές απώλειες στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Μένει επίσης να φανεί εάν ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να εξαπολύσει την περίφημη αντεπίθεσή του. Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να επιτύχει μεγάλες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης, έχοντας ακόμη 60.000 εκπαιδευμένους και οπλισμένους από το ΝΑΤΟ στρατιώτες. Η Ουκρανία έχει αναπτύξει τακτικά, επιχειρησιακά και στρατηγικά τις δυνάμεις της για να συγκεντρώσει επαρκή στρατιωτική ισχύ για τη διεξαγωγή μιας συνεχούς επιθετικής επιχείρησης.

Με την πτώση του Μπαχμούτ η αναμενομένη αντεπίθεση, ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν απώλεσαν το αφήγημα της ουκρανικής νίκης και της διαφαινόμενης «ρωσικής αδυναμίας», το οποίο θα επιτρέψει την αυξανόμενη κλιμάκωση της άτυπης σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Έτσι μια νέα ουκρανική αντεπίθεση θα έχει σαν στόχο να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από την ήττα της Ουκρανίας στο Μπακμούτ, το οποίο είχε αναχθεί από το Κίεβο (και την Ουάσιγκτον) σε σύμβολο αντίστασης και νίκης των Ουκρανών και αντίστροφα της ήττας των Ρώσων. Επίσης σκοπό έχει να ενισχύσει το ηθικό των Ουκρανών, που βρίσκεται στο ναδίρ από τις φρικτές απώλειες.

Και οι δυο στρατοί βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και περιμένουν. Φέτος ο χειμώνας δεν ήταν τόσο σκληρός, είχε πολλές βροχές και λίγα χιόνια. Με αποτέλεσμα το έδαφος να μην παγώσει και να μην είναι βατό στις μηχανοκίνητες δυνάμεις και τεθωρακισμένα. Ίσως χρειαστεί ακόμη ένας μήνας τουλάχιστον για να πετρώσει και πάλι αυτή η θάλασσα λάσπης των ουκρανικών πεδιάδων. Οι Ουκρανοί ενισχυμένοι από δυτικά άρματα Leopard 1, και 2, Challenger, και Μ1Α1 Abraams θα αντιμετωπίσουν ρωσικά Τ 72, εκσυγχρονισμένα Τ 90 και Τ 14 Armata. Ίσως να γίνουμε μάρτυρες της μεγαλύτερης αρματομαχίας μετα τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα όμως πλεονέκτημα που έχουν οι Ρώσσοι είναι οι τεράστιες ικανότητες συλλογής πληροφοριών η διασύνδεσή τους άμεσα με τις βαλλιστικές τους δυνάμεις, ώστε να καταστρέφουν τα δυτικά όπλα, αλλά και την ανώτατη ουκρανική ηγεσία σε επίπεδο μονάδων και γενικών επιτελείων, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Ο Αρχηγός ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Ζαλούζνι, φαίνεται ότι αποτέλεσε ένα από τα θύματα των ρωσικών πληγμάτων ISR-Strike (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), καθώς έχει εξαφανιστεί από δημόσιες εμφανίσεις. Πιθανολογείται ότι νοσηλεύεται με τραύμα στο κεφάλι. Αρχικά είχε διαδοθεί ότι σκοτώθηκε, αλλά φαίνεται ότι επέζησε. Το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ουκρανοί με τον Ζαλούζνι στην Οδησσό θεωρείται κατασκευασμένο με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της Ουκρανικής επίθεσης εκλείπει.