Το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ ακούγεται ανάμεσα σε άλλα Ευρωπαίων πολιτικών που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή στο Κυπριακό.

Το αποκάλυψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε, μιλώντας για την πρότασή του περί μιας ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης, αλλά και τα πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό τον ρόλο. «Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για την προσωπικότητα από την Ευρώπη που θα μπορούσε να αναλάβει και αν θα μπορούσε να είναι η πρώην καγκελάριος, σημείωσε ότι η κυρία Μέρκελ «φυσικά θα είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσο θα είναι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό θα το δούμε στην πορεία».

Όπως ακόμη ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, έχει συνομιλήσει σχετικά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς και με κάποια πολιτικά στελέχη, όχι τεχνοκράτες, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανταλλάσσοντας απόψεις για συγκεκριμένα ονόματα. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, ακριβώς επειδή αυτή τη στιγμή οι διαπραγ- ματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αδρανήσει και καταγράφεται αδιέξοδο, έκρινε ότι θα ήταν αναγκαίο να συμβάλει στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών με την Τουρκία και μια προσωπικότητα από την ΕΕ. Αναφέρθηκε ακόμη σε ομιλία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι ασπάζεται τη θέση αυτή και τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από εκείνα τα κράτη-μέλη τα οποία εργάζονται για την ιδέα μιας πιο ισχυρής ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/5