Η επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νίκη του στις εκλογές στην Τουρκία δεν είχε μόνο συγχαρητήρια, καθώς φαίνεται πως στο τραπέζι έπεσαν και παζάρια.

Μπορεί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν να δηλώνει πως η Άγκυρα δεν θα εισέλθει σε «παζάρια» με την Ουάσιγκτον για τα F-16, ωστόοσ στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπάιντεν-Ερντογάν, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Άγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Άλλες εναλλακτικές

«Φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της Αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους. Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές. Οι δυνάμεις που πίεζαν την Τουρκία επειδή δεν είχε εναλλακτικές πρέπει να δουν τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας. Αν μπλοκάρετε την Τουρκία με ένα μπετόν μπροστά της, τότε η Τουρκία θα βρει έναν άλλον δρόμο θα παρακάμψει και θα συνεχίσει την πορεία της» τόνισε ο Καλίν, τονίζοντας πως η Τουρκία θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές προς την κατεύθυνση αυτή.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λεπτομέρειες για τον διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο έδωσε ο Μπάιντεν αποκαλύπτοντας πως τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Μίλησα με τον Ερντογάν. του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη να βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα επίσης ότι θέλουμε συμφωνία με τη Σουηδία και ζήτησα δράση. Οπότε θα επικοινωνήσουμε ξανά μεταξύ μας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας γνωστό πως θα υπάρξει εκ νέου επικοινωνία των δύο ηγετών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα F-16

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το αίτημα αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα στη Γερουσία των ΗΠΑ λόγω των αντιρρήσεων της Άγκυρας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας στο Reuters, αμερικανική πηγή δήλωσε πως : «Εάν η Άγκυρα δεν δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είναι δύσκολο για τη Γερουσία να εγκρίνει την πώληση των F-16».

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.