Ριζική θα είναι η αλλαγή προσώπων που αναμένεται να κάνει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη θριαμβευτική του επανεκλογή με ποσοστό 52%.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου 3/06, μετά την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν φέρεται να ανακοίνωσε τα πρόσωπα που «κόβονται», σκορπώντας απογοήτευση σε όσους δεν αναλαμβάνουν εκ νέου χαρτοφυλάκια.

Ανάμεσα σε αυτούς που «κόβονται» είναι οι έως σήμερα υπουργοί Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αντικατοπτρίζει το όραμα του για τον «αιώνα της Τουρκίας».

Όπως γράφει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο έως σήμερα Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Ο διορισμός θα σημάνει σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών «παίζει» δυνατά ο σημερινός εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο διορισμός του θεωρείται μήνυμα προς την Δύση για συνεργασία και ήπιων τόνων εξωτερική πολιτική και διπλωματία.

Σε θέση αντιπροέδρου, με κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, επιστρέφει και ο πάλαι ποτέ «τσάρος» Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς πολιτικο-οικονομικούς κύκλους.

Για τη θέση του υπουργείου Οικονομικών «παίζει» ο Τζεβντέτ Γιλμάζ που διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2011 - 2015.

Ο εθνικιστής υποψήφιος κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών Σινάν Ογάν, που στήριξε τελικά τον πρόεδρο Ερντογάν, συμβάλλοντας στην τελική του επικράτηση, αναλαμβάνει επίσης κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο.

Αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ίδιος θα επιθυμούσε αυτό της «Μετανάστευσης», φαίνεται να μην υπάρχει διάθεση από την πλευρά του Ερτογάν να τον τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση, λόγω της ακραίας ατζέντας Ογάν για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο πρόεδρος Ερντογάν θα ορκιστεί στην Εθνοσυνέλευση στις 14:00 του Σαββάτου.

Στη συνέχεια. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και επιστροφή στο Προεδρικό Συγκρότημα συνοδεία έφιππων στρατιωτικών τμημάτων. Αργά το απόγευμα ο Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο σε αρχηγούς κρατών από τον λεγόμενο «τουρκικό» κόσμο και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και επίσημα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

*Πηγή: protothema.gr