Επανέρχεται η Μόσχα στο θέμα των παρακολουθήσεων, αυτή τη φορά ωστόσο καταγγέιλει την εταιρία Apple, ότι παρακολουθεί Ρώσους χρήστες του iPhone.

Ειδικότερα η  Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε την Πέμπτη ότι αποκάλυψε μια επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), η οποία χάκαρε αρκετές χιλιάδες iPhones Ρώσων, χρησιμοποιώντας εξελιγμένο λογισμικό παρακολούθησης.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να ήταν σε θέση να αξιοποιήσει ειδικά σχεδιασμένα «τρωτά σημεία λογισμικού» για να μολύνει τα τηλέφωνα της Apple με άγνωστο κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η FSB ισχυρίστηκε ακόμα ότι η επιχείρηση κατασκοπείας είχε ως στόχο συσκευές που ανήκαν σε πολιτικούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σε ξένους διπλωμάτες με έδρα τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ισραήλ, την Κίνα και το ΝΑΤΟ.

Η διάδοχος της KGB της Ρωσίας στη σοβιετική εποχή δήλωσε, ακόμα, ότι η συνωμοσία δείχνει «στενή συνεργασία» μεταξύ της Apple και της NSA, της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που έχει αναλάβει τη συλλογή και παρακολούθηση δεδομένων.

 «Η εταιρεία (Apple) παρέχει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων παρακολούθησης οποιουδήποτε προσώπου που ενδιαφέρει τον Λευκό Οίκο και τους εταίρους τους σε αντιρωσικές δραστηριότητες, καθώς και τους ίδιους τους πολίτες τους» σημείωσε η FSB.

Η Apple, από την πλευρά της, αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς. «Ποτέ δεν συνεργαστήκαμε με καμία κυβέρνηση για να εισάγουμε μια κερκόπορτα σε οποιοδήποτε προϊόν της Apple και ποτέ δεν θα το κάνουμε» ανέφερε εκπρόσωπος του τεχνολογικού κολοσσού.

Πρακτικά, πάντως, η FSB δεν έχει παράσχει καμία απόδειξη ότι η Apple συνεργάστηκε με την NSA ή ότι είχε επίγνωση του υποτιθέμενου σχεδίου κατασκοπείας της.

Η Kaspersky Lab, η γνωστή εταιρεία προίόντων αντιικής προστασίας με έδρα τη Μόσχα, ανέφερε, μετά τους ισχυρισμούς της FSB, ότι ένας άγνωστος αριθμός iPhones εργαζομένων της αποτέλεσε στόχο «μιας εξαιρετικά πολύπλοκης, επαγγελματικά στοχευμένης κυβερνοεπίθεσης».

Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας, το κατασκοπευτικό λογισμικό εγκαταστάθηκε μέσω ευπαθειών στο λειτουργικό σύστημα iOS της Apple, το οποίο στη συνέχεια μετέδιδε πληροφορίες από τα τηλέφωνα σε απομακρυσμένους διακομιστές. Η επίθεση φέρεται να είχε ως στόχο συσκευές που ανήκαν στην «ανώτατη και μεσαία διοίκηση» της Kaspersky Lab.

Το περιστατικό είναι πιθανό να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Apple και των Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβητούν εδώ και καιρό την ασφάλεια της αμερικανικής τεχνολογίας.