Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
tourkia_ergdogan_niki_9
Διεθνή

Τουρκία: Ο πληθωρισμός έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες

Αυτό συνέβη, κυρίως, χάρη στο προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, που πήρε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά, εδώ και 16 μήνες.

Αυτό δεν συνέβη λόγω των εκλογών, αλλά κυρίως χάρη στο προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, που πήρε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας σε μελέτη για τον πληθωρισμό στη χώρα.

Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως για τον πληθωρισμό στην Τουρκία αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μόλις επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.


Δωρεάν φυσικό αέριο

Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού», προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεβντέτ Γιλμάζ επισήμανε ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας.