Εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη είναι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και πληροφορίες η επισκευή του τεράστιου φράγματος που ανατινάχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (06/06) στη Χερσώνα της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι πλημμύρες στην περιοχή είναι αναπόφευκτες και περίπου 80 κοινότητες φαίνεται πως κινδυνεύουν, ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τους κατοίκους.

Αξιωματούχος που έχει διορισθεί από το Κρεμλίνο στην υπό ρωσική κατοχή πόλη της Νόβα Καχόβκα δήλωσε πως θα είναι μάλλον αδύνατο να επισκευαστεί το υδροηλεκτρικό φράγμα μετά την έκρηξη που προκάλεσε ρήγμα στην δομή. Σε σχόλια που έκανε σε ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο δήμαρχος της πόλης Βλαντίμιρ Λεοντίεφ σημείωσε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα σειράς ουκρανικών πληγμάτων.

«Απομακρύνθηκαν»

Το Reuters δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή. Ο Λεοντίεφ σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι οι κάτοικοι περίπου 300 σπιτιών απομακρύνθηκαν μετά την ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα και πρόσθεσε ότι τμήμα της πόλης αποσυνδέθηκε από το δίκτυο παροχής ρεύματος για λόγους ασφαλείας.