Μια νέα προειδοποίηση βλέπει το φως της δημοσιότητας για την τεχνητή νοημοσύνη, με τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού της Βρετανίας να σημειώνει ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια τα συστήματα θα είναι αρκετά ισχυρά για να «σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους».

Μιλώντας στο TalkTV, βρετανικό διαδικτυακό κανάλι, ο Ματ Κλίφορντ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απειλές που κυμαίνονται από κυβερνοεπιθέσεις έως τη δημιουργία χημικών και βιολογικών όπλων. Ο ειδικός σύμβουλος του Ρίσι Σουνάκ, που τον βοηθά να στελεχώσει την αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε τα εξής:

«Αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους και δεν ξέρουμε πώς να την ελέγξουμε, τότε αυτό θα δημιουργήσει μια πιθανότητα για κάθε είδους κινδύνους τώρα και στο μέλλον. Για αυτό και πρέπει αυτό να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής».

Ο ίδιος επισήμανε ότι αν βρούμε τρόπους να την ελέγξουμε, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να παρέχει ανεκτίμητα οφέλη για τον άνθρωπο. «Αν εξελιχθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και την αξιοποιήσουμε σωστά, μπορείτε να φανταστείτε την Τεχνητή Νοημοσύνη να θεραπεύει ασθένειες, να κάνει την οικονομία πιο παραγωγική, να μας βοηθά να φτάσουμε σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μια κοινή δήλωση που υπογράφηκε από 350 ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, που ανέπτυξε το ChatGPT, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να οδηγήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην «εξαφάνιση της ανθρωπότητας», είναι ορατός.