Οικονομική στρατηγική για ένα καλύτερο μέλλον ή απλώς πολιτική ουτοπία; Ο λόγος για το Παγκόσμιο Εγγυημένο Εισόδημα, γνωστό με τα αρχικά UBI, που πρόκειται να εφαρμοστεί σε μικρή κλίμακα στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις στη φυσική και την πνευματική υγεία των πολιτών! Για τον σκοπό αυτό, μια ομάδα τριάντα ατόμων, που επελέγησαν τυχαία, θα εισπράττουν κάθε μήνα για δύο χρόνια το ποσό των 1.600 λιρών (1.854,37 ευρώ), χωρίς καμία δέσμευση.

Το «πείραμα»

Πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πώς θα ζουν, αν θα εργάζονται ή όχι, πού και πώς θα διαθέτουν αυτό το μηνιαίο επίδομα. Για το πιλοτικό πρόγραμμα του UBI, το οποίο διεξάγεται υπό την εποπτεία του think tank Autonomy, έχουν επιλεγεί Βρετανοί πολίτες από δύο πολύπαθες περιοχές της Βρετανίας: το κεντρικό Τζάροου, μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας η οποία έχει υποφέρει επί δεκαετίες από την ανεργία, τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τη φτώχεια, και το Ανατολικό Φίντσλεϊ, μια μεσοαστική αλλά αρκετά παρηκμασμένη περιοχή στο βόρειο Λονδίνο.

Το διόλου ευκαταφρόνητο επίδομα των 1.600 λιρών ξεπερνά το επίπεδο του UBI, το οποίο καλύπτει συνήθως τις βασικές ανάγκες των πολιτών, αλλά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού «Guardian», έχει επιλεγεί για να καλύψει τις ανάγκες της έρευνας όσον αφορά τις επιπτώσεις ενός σταθερού, εγγυημένου εισοδήματος στη ζωή και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Μονόδρομος για τις σύγχρονες κοινωνίες

Το UBI, όπως σημειώνουν οι υποστηρικτές του, θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μονόδρομο για τις σύγχρονες κοινωνίες, οι οποίες υποφέρουν ολοένα και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μετασχηματισμού που προκαλούν η οικονομική κρίση, η ανεργία, αλλά και η εκτεταμένη πλέον εφαρμογή της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ήδη από το 2020, περισσότερα από 170 μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου είχαν ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να υιοθετήσει την πολιτική του UBI ενόψει των επιπτώσεων, τότε, της πανδημίας στην οικονομική και την κοινωνική ζωή της Βρετανίας. Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Γουίλ Στρονγκ, «όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής θα εξαλείψει την ακραία φτώχεια και θα ωφελήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Άλλωστε, στα χρόνια που θα έρθουν, το UBI θα είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τις επόμενες γενιές».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή