Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας από τον απερχόμενο υπουργό Χουλουσί Ακάρ στον Γιασάρ Γκιουλέρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πολιτική του νέου υπουργού θα πατήσει στα χνάρια του προκατόχου του. 

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου τού στρατηγού Γκιουλέρ στην αναφορά του για τη «Γαλάζια Πατρίδα», όπου προσέθεσε και τους ουρανούς: «Να είστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε ασταμάτητα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων της χώρας μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως για την ειρήνη και την ασφάλεια της ιερής γης της πατρίδας, καθώς και της Γαλάζιας Πατρίδας μας και των ουρανών μας».

Τρομοκρατία

Πάντως, ο Γιασάρ Γκιουλέρ έθεσε ως «πρώτη προτεραιότητα» την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα γίνει με αυξανόμενη ένταση και αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», τόνισε, αναφερόμενος κυρίως στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, τους γκιουλενιστές και κάθε είδους παρακλάδια του «Ισλαμικού Κράτους».

Πριν από τον Γιασάρ Γκιουλέρ, τον λόγο πήρε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε ότι «στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο προστατέψαμε τα δίκαια δικαιώματα και συμφέροντά μας, θα συνεχίσουμε να τα προστατεύουμε. Δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο», για να προσθέσει πως «με κανένα τρόπο δεν αφήσαμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας και δεν θα καταπατηθούν».

Ποιος είναι ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Ο στρατηγός Γκιουλέρ, ως υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου τον Ιούλιο του 2016, δεν συμβιβάστηκε με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς και κρατήθηκε όμηρος, γεγονός που του προσέφερε την εμπιστοσύνη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον ρόλο του εξάλλου σε εκείνο το στρατιωτικό κίνημα διακρίθηκε πολιτικά μετέπειτα και ο Χουλουσί Ακάρ, μένοντας ως υπουργός Άμυνας σύμμαχος στο πλευρό του Ερντογάν μέχρι σήμερα. Είναι τέτοια η εμπιστοσύνη του Ερντογάν στο πρόσωπο του Γκιουλέρ, που στις προηγούμενες κρίσεις τον Ενόπλων Δυνάμεων τον διατήρησε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, παρά το γεγονός ότι είχε εξαντλήσει το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο ηλικίας. Γι’ αυτό τον σκοπό άλλαξε μάλιστα τον νόμο.

Εκτός από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η θητεία του 69χρονου σήμερα και απόστρατου πλέον στρατηγού σημαδεύτηκε από ακόμη δύο γεγονότα: α) Ο βομβαρδισμός και η δολοφονία από τουρκικά μαχητικά 34 πολιτών στο Ουλούντερε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με το Ιράκ, το 2011, όταν ο αντιστράτηγος τότε Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου και β) η διαρροή στο Διαδίκτυο το 2014 της συνομιλίας που είχε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υφυπουργό Φεριντούν Σινιρλίογλου και τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή