Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ερυθρός Σταυρός μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας, καθώς, πέραν όλων των άλλων καταστροφών και υλικών ζημιών που προκλήθηκαν, η πλημμύρα εμποδίζει πλέον και τον εντοπισμό ναρκών ξηράς. Η περιοχή ήταν ναρκοθετημένη κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες μόλις κατέλαβαν τη Χερσώνα φρόντισαν να οχυρώσουν τις θέσεις τους. 

Προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με το BBC, αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε ότι οι νάρκες πλέον δεν μπορούν να εντοπιστούν και συνιστούν απειλή όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να βοηθήσουν. «Ξέραμε πού ήταν ο κίνδυνος, αλλά τώρα δεν ξέρουμε», είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Το μόνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι βρίσκονται όπου τις έχει πάει το νερό» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής Νότιας Διοίκησης της Ουκρανίας δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση: «Πολλές νάρκες έχουν εκτοπιστεί και έγιναν πλωτές. Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο», εξηγώντας ότι είναι πιθανό να εκραγούν εάν πέσουν πάνω σε κάποιο εμπόδιο. 

Μεγάλη καταστροφή

Όταν καταστράφηκε το σοβιετικής κατασκευής γιγαντιαίο φράγμα, στη Νόβα Καχόβκα της Ουκρανίας, την περασμένη Τρίτη, το νερό που συγκρατούσε η μεγαλύτερη αυτή δεξαμενή της χώρας πλημμύρισε δρόμους και σπίτια στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Δνείπερου, στις οποίες κατοικούσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρά τους βομβαρδισμούς που μαίνονταν στο σημείο αυτό του χάρτη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν κάθε δευτερόλεπτο από τον ταμιευτήρα του φράγματος. Η πανίδα και η χλωρίδα εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου έχουν καταστραφεί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις γεννούν νέες, κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ η περιοχή κινδυνεύει επίσης από μολύνσεις.

Οι ουκρανικές Αρχές, ανάμεσα στις πολλές προειδοποιήσεις τους, καλούν τους πολίτες να πίνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό και να μη φάνε τα ψάρια από το ποτάμι. Επιπλέον, όλα τα ζώα στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Νιζνεντνιπρόφσκι πνίγηκαν, εκτός από τους κύκνους και τις πάπιες.