Δύο ημέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα, δίνεται τεράστια μάχη προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα θολωμένα και λασπώδη νερά που πλέον φτάνουν ακόμη και τις στέγες των σπιτιών στη Χερσώνα.

Με σύμμαχο μικρές βάρκες και αμφίβια οχήματα, οι διασώστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και κατοικίδια που απειλούνται πιο άμεσα.

Η καταστροφή στον ποταμό Δνείπερο προκάλεσε πλημμύρα σε ένα μεγάλο μέρος της γραμμής του μετώπου στην περιοχή.

Οι εθελοντές οδηγούν τους πολίτες στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κάποιοι επιβιβάζονται στο λεωφορείο για τη γειτονική πόλη Μικολάιφ.

Ακόμα, υπάρχει ένα τρένο που περιμένει τους διασωθέντες.

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα και στα γειτονικά χωριά, ελπίζοντας ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει.

Ο Σέρχι Τροφίμοφ, 34 ετών, εθελοντής στην ανθρωπιστική οργάνωση «Proliska», εργάζεται από το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μεταφορικό μέσο.

«Θέλουν να περιμένουν μέχρι να πέσει η στάθμη, γι’ αυτό δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά.


Σπίτια «βούλιαξαν» μέχρι τις στέγες

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα και η στάθμη μπορεί να ανέβει και άλλο μέσα στις επόμενες ώρες.

Αστυνομικοί, διασώστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί, ενώ και κάποιοι κάτοικοι της Χερσώνας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βούτηξαν στα νερά.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη.

«Δεν έχουμε πλέον σπίτι. Το νερό τα κάλυψε όλα. Δεν βλέπουμε ούτε τη στέγη», είπε ο 46χρονος Ντμίτρι Μέλνικοφ, βγαίνοντας από ένα αμφίβιο όχημα μαζί με τα πέντε παιδιά του.

«Όλη αυτή η ζώνη είναι τώρα κάτω από το νερό. Η στάθμη είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου», πρόσθεσε, κρατώντας από το χέρι τη μικρή κόρη του.


Εγκατέλειψε το συνεργείο του BBC

Χαρακτηριστικό του τρόμου που επικρατεί στη Χερσώνα, είναι ένα βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψε συνεργείο του BBC, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τους κατοίκους ρωσικά πυρά εξαπολύθηκαν στην κατεστραμμένη περιοχή, προκαλώντας πανικό.

Η Ουκρανία βρισκόταν στη διαδικασία εκκένωσης χιλιάδων πολιτών σήμερα, μετά την επίθεση στο γιγάντιο φράγμα υπό ρωσική κατοχή που οδήγησε σε καταστροφικές πλημμύρες σε δεκάδες χωριά και πυροδοτώντας φόβους για μια ανείπωτη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του κόσμου, οι δημοσιογράφοι του BBC μιλούν με κατοίκους της περιοχής, προτού ακουστεί μια εκκωφαντική έκρηξη. Οι κάτοικοι σκύβουν και η κάμερα τραντάζεται, καθώς ο εικονολήπτης και το υπόλοιπο συνεργείο προσπαθούν να διαφύγουν με ασφάλεια, πηδώντας σε ένα όχημα, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Στο τέλος του βίντεο, ένας άνδρας που βρίσκεται ξαπλωμένος στον δρόμο, παίρνοντας θέση κάλυψης από ενδεχόμενα πυρά, σηκώνεται στα πόδια του για να εγκαταλείψει το οδόστρωμα, τη στιγμή που το συνεργείο του BBC επιταχύνει με το αυτοκίνητο για να διαφύγει.

Οι ουκρανικές Αρχές δήλωσαν ότι 17.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και συνολικά 24 χωριά έχουν πλημμυρίσει.

«Πάνω από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Αντρί Κοστίν, προσθέτοντας ότι 25.000 ακόμη άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν από την κατεχόμενη περιοχή.