Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα Αχμάτ των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας, μια ημέρα μετά την άρνηση του πανίσχυρου μισθοφόρου Γεβγκένι Πριγκόζιν να το πράξει.

Η υπογραφή ακολουθεί την εντολή προς όλες τις «εθελοντικές ομάδες» να υπογράψουν συμβόλαια ως την 1η Ιουλίου για να τεθούν υπό τον έλεγχο του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού την ώρα που η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο στους ιδιωτικούς στρατούς που μάχονται για τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, οι εθελοντές μαχητές θα έχουν τα ίδια οφέλη και την ίδια προστασία με τα τακτικά στρατεύματα, μεταξύ των οποίων και τη στήριξη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε περίπτωση τραυματισμού τους ή του θανάτου τους.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει συγκρουσιακή σχέση με το υπουργείο Άμυνας και το κατηγορεί ότι δεν παρείχε επαρκείς προμήθειες πυρομαχικών στους μισθοφόρους της Wagner στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ότι θα αρνηθεί να υπογράψει τέτοιο συμβόλαιο και σχολίασε ότι ο Σοϊγκού «δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά στρατιωτικούς σχηματισμούς».

Το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε σήμερα το υπουργείο Άμυνας ήταν με την παραστρατιωτική ομάδα Αχμάτ, που συχνά έχει χαρακτηριστεί ο ιδιωτικός στρατός του Ραμζάν Καντίροφ, του αρχηγού της Τσετσενίας που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.

Σε αντίθεση με τον Πριγκόζιν, ο Καντίροφ έχει αποφύγει το τελευταίο διάστημα να ασκήσει κριτική εις βάρος του υπουργείου Άμυνας.

Μέλη των δύο ομάδων έχουν έρθει ανοιχτά σε κόντρα, με έναν από τους στενούς συμμάχους του Καντίροφ να χαρακτηρίζει την Πέμπτη τον Πριγκόζιν μπλόγκερ που όλη την ώρα διαμαρτύρεται για προβλήματα.

Ο διοικητής των Αχμάτ, ο Άπτι Αλαουντίνοφ, ο οποίος συμμετείχε στην υπογραφή του συμβολαίου, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «έχουν προετοιμάσει και στείλει δεκάδες χιλιάδες εθελοντές» στην Ουκρανία κατά τους τελευταίους 15 μήνες.

Την Παρασκευή η Μόσχα είπε ότι οι δυνάμεις Αχμάτ έχουν εξαπολύσει επίθεση κοντά στην πόλη Μαριίνκα, στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πολύ καλό», είπε ο Αλαουντίνοφ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρχιστράτηγος Αλεξέι Κιμ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Τσετσένους, εξέφρασε την ελπίδα να κάνουν το ίδιο και άλλες εθελοντικές ομάδες.