Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε απόψε ότι η εν εξελίξει επίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων είναι «δύσκολη» αλλά σημειώνει «πρόοδο».

«Οι μάχες είναι δύσκολες, σκληρές, αλλά σημειώνουμε πρόοδο και αυτό είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε ο Ζελένσκι στο καθημερινό μήνυμα που απευθύνει προς τους Ουκρανούς μέσω του διαδικτύου, χαιρετίζοντας την επιστροφή της ουκρανικής σημαίας στα χωριά των «πρόσφατα απελευθερωθέντων εδαφών». «Οι απώλειες του εχθρού είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε», προσέθεσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι έχει ανακαταλάβει από το Σαββατοκύριακο επτά χωριά από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που άρχισε την περασμένη εβδομάδα.

«Επτά χωριά απελευθερώθηκαν» ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για αρκετές περιοχές που ανακαταλήφθηκαν στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Η Μαλιάρ διευκρίνισε ότι τα χωριά Λόμπκοβο, Λεβάντνε και Νοβονταρίβκα, κοντά στη Ζαπορίζια είχαν ανακαταληφθεί, καθώς και το χωριό Στοροζέβε, στον νότο της περιφέρειας του Ντονέτσκ. «Η επιφάνεια του εδάφους πέρασε ξανά υπό τον έλεγχό μας, ανέρχεται σε 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε.

Σήμερα το απόγευμα, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι προωθήθηκε στην περιοχή του Μπαχμούτ. «Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν 250 έως 700 μέτρα προς στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα δήλωσε από την πλευρά της ότι απώθησε τις ουκρανικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, κοντά στο Βέλικα Νοβοσίλκα καθώς και κοντά στο χωριό Λεβάντνε, κοντά στη Ζαπορίζια.

Οι δηλώσεις αυτές της Μόσχας και του Κιέβου δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κάνει προόδους που επαληθεύονται ορατά στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ντονέτσκ και στη δυτική πλευρά της περιφέρεια Ζαπορίζια, τις οποίες επιβεβαίωσαν οι ρωσικές πηγές αλλά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν», δήλωσε από την πλευρά του το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου (ISW).