Συνεχίζεται δίχως τέλος το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη.

Μάλιστα, η Ρωσία ανέβασε σήμερα σε 17 τον απολογισμό των νεκρών από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν σε δύο πόλεις που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο την περασμένη εβδομάδα.

«Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 12 ανθρώπων στην Χόλα Πρίσταν και 5 ανθρώπων στην Αλέσκι», δήλωσε ο αξιωματούχος της κατοχικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας, Αντρέι Αλεξέγενκο, αναφερόμενος στις δύο αυτές μικρές πόλεις που βρίσκονται νοτιότερα από το φράγμα Καχόβκα που κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα.

Οι νεκροί στις πλημμυρισμένες περιοχές σε πόλεις υπό ρωσική κατοχή στην Χερσώνα της Ουκρανίας ανέρχονταν σε 8 βάσει προηγούμενου απολογισμού που είχαν δώσει στη δημοσιότητα αξιωματούχοι διορισμένοι από τη Μόσχα.

Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν με λέμβους από τις οροφές πλημμυρισμένων σπιτιών μετά την καταστροφή, αλλά εθελοντές δήλωσαν στο ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης iStories την περασμένη εβδομάδα ότι υπολογίζουν πως οι νεκροί σε πόλεις της Χερσώνας στην Ουκρανία ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Η Ρωσία ελέγχει την ανατολική όχθη του Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ η Ουκρανία την αντίπερα όχθη, όπως και την περιφέρεια Μικολάγεφ που βρίσκεται βορειότερα.

Δίνουν αποζημιώσεις οι Ρώσοι

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις περιφέρειες της Χερσώνας και του Μικολάγεφ και ότι 42 αγνοούνται. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές θα αρχίσουν σήμερα να καταβάλλουν αποζημίωση στους πλημμυροπαθείς ύψους έως και 10.000 ρουβλίων (σχεδόν 140 ευρώ), σύμφωνα επίσης με τον Αλεξέγενκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 500 αιτήσεις.

Πάνω από 7.100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, μεταξύ των οποίων 421 παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει διορισθεί από τις ρωσικές αρχές, ο Βλαντίμιρ Σάλντο, δήλωσε ότι πάνω από 21.000 σπίτια εξακολουθούσαν σήμερα να είναι πλημμυρισμένα.