Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού στο Περού. Το κορίτσι ήταν θύμα βιασμού και αιμομιξίας, από τον ίδιο της τον πατέρα, ενώ αυτό που ξεπερνά κάθε λόγική είναι το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή απέβαλε.

Γροθιά στο στομάχι τα όσα έχει περάσει η 13χρονη, που κατάγεται από φυλή ιθαγενών στο Περού και τη βίασε ο πατέρας της από τα 9 της μέχρι και που έμεινε έγκυος στα 13 της, το 2017.

Η ανήλικη προσέφυγε στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ, η οποία καταγγέλλει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού.

«Την αντιμετώπισαν ως θύτη»

«Είμαι κατάπληκτη από τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές μεταχειρίστηκαν ένα νεαρό κορίτσι 13 ετών, θύμα βιασμού και αιμομιξίας» ανέφερε η Αν Σκέλτον, η πρόεδρος της Επιτροπής, εκτιμώντας ότι το Περού παραβίασε τα δικαιώματα του παιδιού στην υγεία και τη ζωή. «Αντί να την προστατεύσουν (…) παρενοχλήθηκε από τις υγειονομικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Στην πραγματικότητα, την αντιμετώπισαν σαν θύτη και όχι σαν θύμα» τόνισε.

Όταν πήγε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο του Αμπανκάι, η 13χρονη δήλωσε ότι δεν επιθυμούσε να κρατήσει το έμβρυο και επανέλαβε το αίτημά της, χωρίς όμως να ενημερωθεί ποτέ ότι είχε δικαίωμα να υποβληθεί σε θεραπευτική διακοπή της κύησης. Το Περού, μια συντηρητική, καθολική χώρα, επιτρέπει την θεραπευτική άμβλωση μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Με τη βοήθεια μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης το κορίτσι υπέβαλε αίτημα διακοπής της κύησης στο νοσοκομείο και στον εισαγγελέα που ερευνούσε τον βιασμό της, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Το υγειονομικό προσωπικό, από την πλευρά του, επέμενε να την υποβάλει σε προγεννητικές εξετάσεις – έφτασαν στο σημείο να πηγαίνουν στο σπίτι της, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, όταν δεν εμφανιζόταν στο νοσοκομείο.

Σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο λόγω στίγματος

Στιγματισμένη ακόμη και στους κόλπους της οικογένειας και της κοινότητάς της, η 13χρονη αναγκάστηκε να διακόψει τη φοίτηση στο σχολείο του χωριού της. Αφού απέβαλε, καταδικάστηκε χωρίς αποδείξεις για παράνομη έκτρωση, μια κατηγορία που επιφέρει ποινή φυλάκισης δύο ετών. Η καταδίκη ακυρώθηκε το 2019, μετά την προσφυγή της στη δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ζητά από το Περού να αποποινικοποιήσει την άμβλωση για τις ανήλικες και να φροντίσει ώστε όλα τα νεαρά κορίτσια να έχουν πρόσβαση στην ασφαλή διακοπή της κύησης, ιδίως εάν κινδυνεύει η ζωή τους και η υγεία τους ή αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας.