Τα ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, που είχε προαναγγείλει προ ημερών ο Βλαντίμιρ Πούτιν, άρχισαν να καταφθάνουν στη Λευκορωσία, ο πρόεδρος της οποίας (Αλεξάντρ Λουκασένκο) είχε επισημάνει ότι ορισμένα από αυτά είναι τρεις φορές ισχυρότερα από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η  ανάπτυξή τους αποτελεί την πρώτη μετακίνηση από τη Μόσχα τέτοιων πυρηνικών κεφαλών εκτός Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Σημειώνεται ότι αποτελούν λιγότερο ισχυρά πυρηνικά όπλα μικρότερης εμβέλειας που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης - εκτός Ρωσίας.

«Έχουμε πυραύλους και βόμβες που παραλάβαμε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, η οποία αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας. «Οι βόμβες είναι τρεις φορές πιο ισχυρές από εκείνες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι», είπε, μιλώντας σε έναν δρόμο με στρατιωτικά οχήματα σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση και κάποιο είδος στρατιωτικής αποθήκης να είναι ορατό στο βάθος.

Αποθήκευση

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία, η οποία θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων, που θα αρχίσει να τα αναπτύσσει στη Λευκορωσία, αφού ετοιμαστούν ειδικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ότι η χώρα του διαθέτει πολυάριθμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή και έχει αποκαταστήσει πέντε ή έξι από αυτές.

Ο ίδιος υποβάθμισε την ιδέα ότι ο ρωσικός έλεγχος των όπλων αποτελούσε εμπόδιο στο να τα χρησιμοποιήσει γρήγορα, εάν θεωρούσε ότι μια τέτοια κίνηση ήταν απαραίτητη, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Πούτιν θα μπορούσαν να σηκώσουν το τηλέφωνο ο ένας στον άλλον «ανά πάσα στιγμή» και να συνεννοηθούν για το συγκεκριμένο θέμα.