Πυροβολισμοί σε γειτονιά είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 11χρονης, αλλά και το σοβαρό τραυματισμό του πατέρα της, που νοσηλεύεται σε κώμα. Πάντως, οι απόψεις για το φταίχτη ερίζουν. 

«Τρέξτε! Φύγετε!» ήταν τα λόγια της Ρέιτσελ Θόρντον στις δύο κόρες της, όταν είδε τον 71χρονο Ολλανδό γείτονά της να ανοίγει πυρ κατά της οικογένειας κατά τη διάρκεια βραδινού μπάρμπεκιου στο σπίτι τους στο Σεν Ερμπό κοντά στο Κιμπέρ της Γαλλίας, το περασμένο Σάββατο.

Ο 71χρονος Ντιρκ Ράατς κατηγορήθηκε επισήμως για τη δολοφονία της 11χρονης Σολέιν Θόρντον και την απόπειρα δολοφονίας των γονιών της Έιντριαν και Ρέιτσελ.


Η Σολέιν Θόρντον

Η δήμαρχος της περιοχής, Μαργκερίτ Μπλιουζέν, είπε χθες ότι η Ρέιτσελ παρακάλεσε τις δύο κόρες της, τη Σολέιν και την 8χρονη αδελφή της Σελέστ, να φύγουν για να σωθούν. Η Σελέστ κατάφερε να δραπετεύσει στο σπίτι ενός οικογενειακού φίλου, αλλά η Σολέιν βρήκε τραγικό θάνατο στο σημείο.

Ο δράστης φέρεται να ενοχλούνταν από τη φασαρία

Οι νέες λεπτομέρειες για το πώς εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα σοκάρουν. Το ζευγάρι των Βρετανών πριν από λίγες μέρες φέρεται να είχε μεταφέρει τον παιδότοπο των παιδιών τους σε «μέσα σε αυλές» του κήπου του κατηγορούμενου, γεγονός που φαίνεται να τον εξόργισε.

Ο Ολλανδός και η οικογένεια των Βρετανών φαίνεται να είχαν μια μακρά διαμάχη για τα παρακείμενα οικόπεδά τους. Η Ρέιτσελ είχε πει σε φίλους τους ότι ο γείτονας τους είχε απειλήσει με ένα όπλο πριν από αρκετά χρόνια, αφού έκοψαν έναν φράχτη, ισχυριζόμενος ότι εκτέθηκε το σπίτι του σε κοινή θέα.

Ένας γείτονας, ο 65χρονος συνταξιούχος δάσκαλος Ζαν Λαρέρ, είπε στην εφημερίδα: «Ο θόρυβος ήταν συνεχής και, για να είμαι ειλικρινής, μερικές φορές κολασμένος».

Η βρετανική οικογένεια συχνά έκανε εργασίες στο σπίτι: καθάριζε τη γη, έκοβε ξύλα και έπαιζε μουσική, είπαν οι γείτονες. Τα σκυλιά τους γάβγιζαν επίσης, ανέφεραν στην «Telegraph».

Τους είχαν απειλήσει


Ο κ. Λαρέρ είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η οικογένεια είχε μεταφέρει τον χώρο παιχνιδιού των παιδιών από τη μια πλευρά του κήπου στην άλλη τις ημέρες πριν από την επίθεση. «Είναι η γη τους, αλλά γιατί ο Έιντριαν έβαλε το χέρι του στο κλουβί του λιονταριού; Στη θέση του θα είχα αφήσει την παιδική χαρά στην άλλη πλευρά του κήπου», πρόσθεσε.

Η Μαρί-Σελίν λε Μποργκν, μια άλλη γειτόνισσα, είπε στους Times ότι ο Ράατς και η 70χρονη Βελγίδα σύζυγός του, Μαρλέν βαν Χουφ, είχαν απειλήσει τους Θόρντον με όπλα και μάλιστα έκαναν το σημάδι «couic» (σημ. τη χειρονομία του κομμένου λαιμού).

Ο Ράατς κατηγορείται ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ποτού και ναρκωτικών όταν πυροβόλησε εναντίον της οικογένειας.

Σε κώμα ο πατέρας της οικογένειας, έζησε από θαύμα η μητέρα


Η Σολέιν δέχθηκε μία σφαίρα στην καρδιά, ενώ ο πατέρας της, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε κώμα, πυροβολήθηκε στο κεφάλι και η μητέρα της στην πλάτη και τον λαιμό.

Οι γονείς υποβλήθηκαν και οι δύο σε χειρουργική επέμβαση μετά την επίθεση. Η μητέρα των κοριτσιών έζησε από θαύμα, καθώς τραυματίστηκε από σφαίρες στην πλάτη και τον λαιμό.