Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής μας. Παρά τον τρόμο που προκαλούν σε πολλούς οι τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν, άλλοι μιλάνε για ένα καλύτερο μέλλον. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη ζωή μας.

Με γνώμονα αυτό το ερώτημα, ο Ιταλός γερουσιαστής Μάρκο Λομπάρντο, πραγματοποίησε ένα πείραμα στην Ιταλική Γερουσία, ζητώντας από την Τεχνητή Νοημοσύνη να γράψει την ομιλία του.

Εκφωνώντας μία ομιλία τεσσάρων λεπτών, ανέφερε κλείνοντας πως τα όσα αναφέρθηκαν αποτελούν προϊόν αλγόριθμου και είχε ως στόχο «να προκαλέσει την έναρξη μιας σοβαρής δημόσιας συζήτησης» εφόσον «η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι εντυπωσιακή και μπορεί να φέρει μεγάλες ευκαιρίες».

@parapolitika Η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στην πολιτική ανοίγοντας έναν μεγάλο διάλογο αναφοικά με την ορθή χρήση της. #parapolitikagr  #ai  #chatgpt #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο της ομιλίας δημιουργήθηκε με τον αλγόριθμο GTP-4 και με τη βοήθεια της ομάδας Engineering, η οποία υπέβαλε στον αλγόριθμο ένα έγγραφο με βάση μια σειρά ενδείξεων και προτάσεων.

Ο Λομπάρντο έκανε έκκληση προς τους παρευρισκομένους για την «ανάλυση των ηθικών, οικονομικών και κοινωνικών δυναμικών» υπογράμμισε όμως «τη σημασία μιας συνειδητής προσέγγισης της καινοτομίας που θα λαμβάνει υπόψη τις ευκαιρίες, τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση της, ώστε η τεχνολογία να είναι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα κείμενο γραμμένο από άνθρωπο και έναν που προέρχεται από αλγόριθμο;

Προς ώρας δεν υπάρχει το εργαλείο - ελεγκτικός μηχανισμός που να αναγνωρίζει αν ένα αντίστοιχο προϊόν αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα ή παρήχθη από την τεχνητή νοημοσύνη. Και εδώ, ανοίγει ο ασκός του αιόλου για μία σειρά ερωτημάτων. Τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση κυβερνοεπίθεσης και δημοσίευσης κειμένου ή ακόμη και βίντεο με απειλή πολέμου ή επίθεσης σε μία χώρα, προκαλώντας εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο; Μη έχοντας τα εργαλεία αυτά, πιστοποίησης περί αυθεντικότητος ή όχι μίας τέτοιας πιθανής περίπτωσης, η τεχνολογική επανάσταση επιταχύνει τις απαιτήσεις ενίσχυσης των νομικών μηχανισμών και των τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου για την πρόληψη και την ασφάλεια.

Αυτές οι προκλήσεις δημιουργούν όμως και εύφορες συνθήκες και όχι την καταστροφή. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι η εξέλιξη του ΑΙ, προκάλεσε ήδη μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας και ενδεχομένως αυτές που θα έρθουν να είναι μεγαλύτερες και από την έλευση του ίντερνετ.