Η δεύτερη απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης, με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτος φυγής, διέψευσε και τους ελάχιστους καλοπροαίρετους ότι δεν κρύβονται πολιτικά κίνητρα πίσω από τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος έχει συγκρουστεί με φιλοκυβερνητικά συμφέροντα, αλλά και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να προσδιοριστούν οι ορκωμοσίες των νέων Δημοτικών Συμβουλίων και τυχόν απουσία του, ενδεχομένως, δώσει λαβή για νέα προσφυγή στις κάλπες, με το αιτιολογικό της αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του.

Ο Φρέντης Μπελέρης, εξέχον στέλεχος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, εκλέχτηκε τον Μάιο, καίτοι προφυλακισμένος μερικές μέρες πριν από τις εκλογές, δήμαρχος Χειμάρρας, ο συνεργάτης του αποφυλακίστηκε και εκείνος παραμένει στη φυλακή περισσότερες από σαράντα ημέρες.

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK) απεφάνθη ότι ο κ. Μπελέρης δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα. Την έφεσή του απέρριψε η δικαστής Αταλάντα Ζεκίρι, η ίδια δικαστικός που εξέτασε την έφεση που είχε κατατεθεί στις 22 Μαΐου, αποφασίζοντας τη συνέχιση της προφυλάκισης των Φρέντη Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση.

Ο κ. Κοκαβέσης, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και έτσι αποφυλακίστηκε προσφάτως με μοναδικό όρο να εμφανίζεται υποχρεωτικά σε αστυνομικό τμήμα της Αλβανίας μία φορά την εβδομάδα. Στον αντίποδα, για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο οι αλβανικές Αρχές δείχνουν να έχουν στυλώσει τα πόδια. Οι συνήγοροι του κ. Μπελέρη προτίθενται να καταθέσουν αίτημα στη SPAK, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στη Χειμάρρα για να ορκιστεί. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί και η εκδίκαση πρόσφατης έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αντίδραση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών -με μια αιχμηρή. όμως προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση- ανέδειξε τόσο τα κίνητρα πίσω από τις συγκεκριμένες εξελίξεις όσο και την απομάκρυνση από το κράτος δικαίου που επιτυγχάνει η Αλβανία μ’ αυτές τις κινήσεις. «Η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξή του. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας -θεμελιώδους στοιχείου του κράτους δικαίου- από τη γειτονική χώρα», κατέληξε η ανακοίνωση. Η «καυτή πατάτα» θα περάσει στα χέρια του επόμενου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το θέμα προτού αυτό πυρπολήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ο αδερφός του Φρέντη Μπελέρη, Λεονάρδος, μίλησε στην ΕΡΤ για την ελπίδα που έσβησε: να δει την αποφυλάκιση του αδελφού του. «Δυστυχώς, απορρίφθηκε και αυτή η αίτηση με τη δικαιολογία ότι είναι ύποπτος φυγής. Ένας άνθρωπος ο οποίος ζει και εργάζεται εκεί επαγγελματικά, λειτουργεί εκεί πάνω στο χωριό», ανέφερε.

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι αποφάσεις αυτές... προκαλέσουν νέες εκλογές στη Χειμάρρα σημείωσε: «Εκεί το πάνε. Αυτό είναι το σχέδιό τους το μακροπρόθεσμο. Πιστεύω ότι πρέπει να μπουν κάποιες κόκκινες γραμμές από την ελληνική μεριά. Εμείς, από την άλλη, κάνουμε και προσπάθειες μέσω άλλων διεθνών φόρουμ να αρχίσουμε να πιέζουμε και από άλλες κατευθύνσεις, προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία, η οποία θα γίνει σύντομα, γιατί περνάει και ο χρόνος». «Θα γίνουν και άλλες προσφυγές και ως προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εμείς βλέπουμε ότι η μία μετά την άλλη “καίγονται” όλες οι ευκαιρίες που έχουμε σχετικά με την αποφυλάκιση. Φανταστείτε ότι μας ενημέρωσαν ότι το δικαστήριο θα γινόταν δέκα ώρες αργότερα», κατέληξε. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/6