H εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, η γερμανική ταμπλόιντ Bild αποφάσισε να αντικαταστήσει δημοσιογράφους της από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Axel Springer SE, ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει μια σειρά εργασιών σύνταξης με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Σε ένα email που εστάλη στο προσωπικό τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ο εκδοτικός οίκος ενημέρωνε ότι «δυστυχώς θα αποχωριστεί τους συναδέλφους, οι υπηρεσίες των οποίων μπορούν να αντικατασταθούν από AI.  Έτσι, διορθωτές, γραμματείς και συντάκτες φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν πλέον όπως σήμερα».

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο εκδοτικό οίκο Springer, το σπίτι των ειδησεογραφικών εμπορικών σημάτων όπως η Bild και η Die Welt, πυροδότησε φόβους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης ολόκληρου του κόσμου. Chatbots όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνταξη ειδήσεων, καθιστώντας τους ανθρώπους δημοσιογράφους απαρχαιωμένους.

Το Reuters Institute Digital News Report έχει ανακηρύξει το 2023 «το έτος πρωτοπορίας για την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της στη δημοσιογραφία». Δηλώνει ότι τα εργαλεία μεταγραφής AI είναι ήδη ρουτίνα στις αίθουσες σύνταξης, με πολλούς να τα χρησιμοποιούν επίσης για την επιλογή ιστοριών που προτείνουν στους χρήστες, τη δημιουργία υπότιτλων και τη μετατροπή κειμένου σε ομιλία.

Ορισμένες εταιρείες πολυμέσων πειραματίζονται με εικονικούς παρουσιαστές ειδήσεων. Και εφαρμογές όπως το «Artifact» παρέχουν ήδη στους αναγνώστες περιλήψεις διαδικτυακών ειδήσεων που δημιουργούνται από AI.

ΠΗΓΗ: DW