Παγκόσμια αναστάτωση προκάλεσαν οι εξελίξεις στη Ρωσία με το αφεντικό της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν και τους 25.000 μισθοφόρους του να προελαύνουν κατά της Μόσχας.

Η ανταρσία που πολλοί ανέμεναν ότι θα εξελισσόταν σε πραξικόπημα ανατροπής του Βλαντίμιρ Πούτιν σταμάτησε, ωστόσο, το ίδιο αιφνιδιαστικά όσο ξεκίνησε. Και μπορεί η συμφωνία με τη μεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο να προβλέπει τη μετακόμιση εν είδει εξορίας του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, αλλά το ερώτημα παραμένει τι τον περιμένει εφεξής.

 «Ο Πούτιν δεν συγχωρεί τους προδότες. Ακόμη κι αν ο Πούτιν λέει “Πριγκόζιν θα πας στη Λευκορωσία”, παραμένει προδότης στα μάτια του και νομίζω ότι ο Πούτιν ουδέποτε θα τον συγχωρήσει», σχολίασε η πρώην επικεφαλής του CNN στη Μόσχα, Τζιλ Ντόχερτι.

 «Αν ήμουν ο Πούτιν θα ανησυχούσα που τόσοι άνθρωποι στους δρόμους του Ροστόφ χειροκροτούσαν τα μέλη της Wagner κατά την αποχώρησή τους. Γιατί να χειροκροτούν απλοί Ρώσοι πολίτες στους δρόμους άτομα που μόλις προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τους υποστηρίζουν ή ότι τους αρέσουν. Ό,τι κι αν ισχύει, είναι πραγματικά άσχημα τα μαντάτα» για τον Πούτιν, είπε η Ντόχερτι, ειδική σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό «να σκοτωθεί στη Λευκορωσία» ο Πριγκόζιν, αλλά είναι δύσκολο το δίλημμα για τη Μόσχα, επειδή όσο το αφεντικό της Wagner «διαθέτει κάποιας μορφής υποστήριξη, συνιστά απειλή, ανεξάρτητα από το που βρίσκεται».